Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kre-kreativni

Marketing

šumskom stazom.....KESTENI

Danas sam uspjela spojiti ugodno s korisnim, naime današnja šetnja šumskom stazom donijela je punu vreču kestenja koje sam putem skupila, tako da slobodno mogu reći da je počela sezona kestenja, koji će vjerojatno uskoro zamirišati i po ulicama gradova od naših vrijednih kestenjara koji nam svake godine spravljaju ovo ukusno voće.....hm, kažem voće jer botaničari kesten ubrajaju u voćke, no zbog načina i mjesta rasta spada i u šumsko drveće.



Ako ipak netko kreće po prvi puta u potragu za ovim ukusnim plodom, vrlo je bitno znati kako izgleda drvo kestena jer......ako je stablo kestenovo, kesteni ne padaju daleko od stabla.......

Drvo kestena izgleda tako da mu je kora glatka i sivosmeđa, a listovi su duguljasti, krupno nazubljeni, 8-18 cm dugi i 3-6 cm široki, na licu goli na naličju dlakavi.


PLOD KESTENA spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 grama su bjelančevine, 44 grama su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44% u sirovoj sjemenci, po čijoj je količini usporediv s krumpirom. Iz tog se razloga od njegovih plodova proizvodi i brašno. HM, TO NISAM ZNALA......

I JOŠ NEŠTO:
S obzirom da drvo kestena kasno cvjeta, odlična je ispaša za pčele i tada jedini izvor peluda i nektara. Kestenov med je vrlo ljekovit i pomaže kod gastritisa, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji.

Plodovi koji se skuhaju ili ispeku vrlo su ukusni tako da se koriste i za razne slastice, frape, kolače itd.......

Ovo je najjednostavniji način.....mmmmmmmmmm.



Post je objavljen 04.10.2009. u 19:47 sati.