Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

EU i SAD sazvivaju sastanak političkih čelnika BiH

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, koji predstavlja predsjedništvo EU-a, i zamjenik američke državne tajnice Jim Steinberg odlučili su sazvati sastanak političkih čelnika Bosne i Hercegovine koji će se održati u Sarajevu 9. listopada, priopćilo je u petak švedsko predsjedništvo EU-a.

Europska unija i SAD žele surađivati kako bi poduprijeli euroatlantske ambicije BiH. Postoji ozbiljna zabrinutost zbog trenutačnog političkog zastoja u BiH, koja bi mogla zaostati za ostatkom regije.

Bildt i Steinberg "odlučili su sazvati taj sastanak kako bi potaknuli politički dijalog".

"Sastanak će biti važna prilika za političke čelnike da pokažu svoju političku volju za prevladavanje zastoja i donošenje programa na temelju kojeg BiH može postići konkretni napredak glede reformi potrebnih za EU i NATO", navodi se u priopćenju švedskog predsjedništva.

Visoki predstavnik u BiH Inzko o entitetu Republika Srpska

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko (na slici) ocijenio je kako neka upozorenja iz zemlje i inozemstva da bi u BiH moglo doći do ratnog scenarija nisu realna, ali da se postojeći problemi ne mogu rješavati stvaranjem novih, misleći pritom na najave srpskih političara iz BiH entiteta Republike Srpske (RS) kako bi mogli izići iz institucija BiH.

"Svi moramo biti svjesni da zbog tragične prošlosti, riječi izgovorene u BiH imaju dodatnu težinu i zaista svi o tome moraju voditi računa. Građani zaslužuju odgovorne političare i politiku koja zemlju vodi naprijed u blagostanje, a ne u tragičnu prošlost", rekao je Inzko u intervjuu beogradskim Večernjim novostima od petka.

Osvrnuvši se na najave mogućeg izlaska srpskih predstavnika iz institucija BiH, Inzko je kazao kako se "problemi ne mogu rješavati na način da se prave još veći problemi" te da se to zove "eskalacija" koja, pogotovu na tom prostoru, ne donosi ništa dobro.

"Volio bih kada bi političari u BiH bili malo svjesniji učinka koji ima javna riječ i kada bi bili malo oprezniji u iznošenju svojih stajališta! Ne znam kako bi itko imao koristi od povlačenja srpskih kadrova iz institucija BiH - građani RS sigurno ne. Ako je naš zajednički cilj EU, ako želimo transformaciju i zatvaranje OHR (Ureda visokog predstavnika), onda mislim da sve snage treba usmjeriti u tom pravcu, a ne stvarati paniku nekontroliranim izjavama", istaknuo je Inzko.

Visoki predstavnik je dodao kako su njegove odluke uvijek reakcija na nečiju akciju, te da on ne reagira ako stvari idu kako treba, odnosno ako postoje dijalog i suradnja, već da mora intervenirati ako se blokira određena politika ili institucija.

"To je moj posao. OHR nije u BiH da bi radio protiv bilo koga, da bi zastupao interese bilo koje strane", naglasio je Inzko.

Parlament BiH entiteta Republike Srpske prihvatio je u četvrtak zaključke kojima je najavljena mogućnost povlačenja srpskih dužnosnika iz zajedničkih tijela vlasti u BiH ako visoki predstavnik Valentin Inzko ponovo nametne neku odluku.

Premijer BiH entiteta Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio kako i osobno čvrsto stoji iza takvih zaključaka, a oporbene stranke koje ih nisu poduprle optužio je za izdaju interesa RS-a. Pritom je ustvrdio kako Inzko, kao i njegovi prethodnici na dužnosti visokog predstavnika, nastavljaju djelovati protuzakonito jer svojim odlukama nameću rješenja.

Dodikovu izjavu, koju je dao dan ranije, o tome da su mu predstavnici međunarodne zajednice u BiH ponudili imunitet od kaznenog progona pristane li na ustavne promjene u toj zemlji, Inzko nije želio komentirati, navevši kako ništa takvo nije moglo doći iz njegova ureda jer on principijelno podupire neovisno pravosuđe te da bi premijer RS trebao objasniti na šta je mislio.

Državno odvjetništvo protiv Dodika vodi opsežnu istragu zbog sumnje u višemilijunske zloporabe proračunskih fondova Republike Srpske prigodom izgradnje upravnog središta RS-a u Banjoj Luci.

Post je objavljen 03.10.2009. u 07:00 sati.