Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatska otvorila i zatvorila 11 poglavlja pristupnih pregovora s EU

Hrvatska je u petak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu otvorila šest i zatvorila pet poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, skoro godinu dana od početka slovenske blokade.

Na Međuvladinoj konferenciji kojom je predsjedavao švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, Hrvatska je otvorila pregovore u sljedećim poglavljima: Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Pravda, sloboda i sigurnost i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Pregovori su zatvoreni u poglavljima Sloboda kretanja radnika, Pravo trgovačkih društava, Carinska unija, Statistika i Transeuropske mreže.

Tri poglavlja - Ribarstvo, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika - koja su spremna za otvaranje, ostat će i dalje blokirana, jer Slovenija na njih ima "sadržajne primjedbe" koje se ne tiču graničnog pitanja, ali koje do sada, barem javno, nije definirala.

Točno dan prije četvrte godišnjice otvaranja pristupnih pregovora, Hrvatska ima 28 otvorenih i 12 zatvorenih poglavlja.

Za otvaranje je ostalo još pet poglavlja, tri koja čekaju slovensko zelene svjetlo, te Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava.

Do kraja ove godine, može se očekivati da će Hrvatska imati otvoreno svih 33 poglavlja i dvadesetak zatvorenih. Švedsko predsjedništvo EU-a do kraja godine planira sazvati još dvije pristupne konferencije, u studenom i prosincu.

Do proboja u hrvatskim pristupnim pregovorima došlo je slijedom dogovora između hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i nastavku pregovora za rješavanje graničnog pitanja.

Slovenija je započela s blokadom hrvatskih pristupnih pregovora u listopadu prošle godine, uz obrazloženje da Hrvatska svojim dokumentima dostavljenim tijelima EU-a u okviru pristupnog postupka prejudicira međusobnu granicu na kopnu i moru.

Najprije je na pristupnoj konferenciji 30. listopada 2008. blokirala otvaranje četiri i zatvaranje jednog poglavlja, a do sljedeće pristupne konferencije 19. prosinca 2008. broj blokiranih poglavlja narastao je na deset.

Tijekom češkog predsjedništva u prvoj polovici ove godine, kada prvi put od kada su otvoreni pregovori nije održana nijedna pristupna konferencija, broj blokiranih poglavlja spremnih za otvaranje narastao je na devet, a za zatvaranje pet.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor koja je danas u gradu Krku otvorila novi Dječji vrtić i jaslice, izvijestila je kako je tijekom svečanosti otvaranja telefonski primila informaciju iz Bruxellesa da je odblokirano jedanaest pregovaračkih poglavlja u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU.

"To znači da ulazimo u završnicu pregovora o ulasku u EU", istaknula je premijerka Kosor.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske i EU Vesna Pusić izjavila je u petak, kako je to apsolutno dobra vijest, ali da još ima "puno posla", te naglasila da treba održati razdvojenost pregovora o ulasku u EU od donošenja odluke o granici između Slovenije i Hrvatske.

"To je apsolutno dobra vijest. Naravno, nismo mi još izašli iz problema jer su još tri poglavlja blokirana za otvaranje, a za dva još nismo ni dobili poziv od Bruxellesa", rekla je Pusić novinarima nakon Okruglog stola "Kako shvaćamo komunikaciju?" na kojem je sudjelovala s još četiri predsjednička kandidata.

Hrvatska i Slovenija nastavile pregovore o rješavanju graničnog pitanja

Hrvatska i Slovenija nastavile su u petak u Bruxellesu i pregovore o rješavanju graničnog pitanja, u nazočnosti predsjedatelja Vijeća EU-a, švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta i povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Pregovori su započeli odmah nakon završetka pristupne konferencija na kojoj je Hrvatska nakon višemjesečne blokade otvorila šest i zatvorila pet poglavlja.

Upitan očekuje li da će danas doći do parafiranja arbitražnog sporazuma, slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je prije početka sastanka da je "spreman za sve".

"Ja sam spreman za sve, kao što znate imam mandat za parafiranje. Očekujem da ćemo danas konkretizirati dogovor Kosor-Pahor, konkretno na papiru", izjavio je Žbogar.

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković rekao je da se pregovori nastavljaju tamo gdje su stali 15. lipnja. "Očekujem da će današnji razgovori biti dobri i da ćemo napraviti značajan pomak naprijed", rekao je Jandroković.

Post je objavljen 02.10.2009. u 18:32 sati.