Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Josipović i dalje favorit - samo šteta, što nema ljevice


Ne da mi se pisati ni o čemu ozbiljnom, pa hajdemo o predsjedničkim izborima. smokin:

Change We can believe inSlika lijevo: U SAD, podupiratelji Baracka Obame vjerovali su u promjene. Obama zaista radi na realizaciji onoga što je obećao. Kod nas, vlada skepsa.

Skinuo sam staru anketu ostavio samo jednu s jednostavnim pitanjem:o drugom krugu izbora.

Inače, ukupno je na kraju bilo 98 glasova, od čega je 16 odgovorila "nitko" ili "još čekam pravog/pravu". Ivo Josipović dobio je 21 glas, Andrija Hebrang 18 a Miroslav Tuđman 15. Moji čitatelji cijene i Kanija (9. glasova), ali ne Vidoševića (3 glasa).

Druge, reprezentativnije ankete i dalje pokazuju, kao što sam pisao prije dva mjeseca, da je Josipović izraziti favorit. Glasovi HDZ-ovih birača rasipaju se na tri kandidata, dok na "ljevici" Josipović uvjerljivo vodi ispred Vesne Pusić i Damira Kajina. Ako u drugi krug uđe Josipović i kandidat desnice, sigurno je da će gotovo svi koji su u prvom krugu dali glas njma, dati u drugom krugu glas Josipoviću.

Bit će zanimljivo vidjeti koliko će glasova Pusić i Kajin, koje se doživljava kao ljevije od SDP-a i Josipovića, prikupiti. Meni bi naravno bilo drago, kad bi se pojavio i neki stvarno lijevi kandidat.

Naime, "ljevica" i "lijevi centar" označava u današnjem rasporedu političkih snaga u Europi stranke koje su članice Socijalističke internacionalne, Ujedinjene europske ljevice ili Europske zelene stranke. HNS i IDS su obje u Liberalnoj internacionali. A SDP svoje članstvo u Socijalističkoj internacionali krije "kao zmija noge" i ne koristi retoriku socijalne demokracije (čak ni u jako razblaženom obliku "Trećeg puta"), pa je zapravo više liberna stranka, nego socjalistička. Zato stavljam "ljevica" u navodnike. "Desnica" su pak konzervativci iz Europske pučke stranke (HDZ član) i nacionalisti, pa se tu riječ ne treba stavljati u navodnike.

Kandidatura Milana Bandića je još jedina nepoznanica. On bi poremetio odnose, jer bi sigurno privukao jedan broj glasača SDP-a, ali također može privući znatan broj glasača desnice - možda i većinu. Zabavno će biti ako se pojavi kao kandidat Hrvatske građanske stranke svog frenda Željka Keruma. nut

Procjene se oslanjaju na ankete, koje nisu "sveto pismo", ali ni tako bezvrijedne kako neki misle. O tome ću u slijedećem postu nešto napisati. U međuvremenu, za informaciju pročitajte: Vodič kroz izbore – ankete, istraživanja javnog mnijenja

Post je objavljen 01.10.2009. u 16:37 sati.