Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/catwoman009

Marketing

Ayurveda - znanost o životu


Napomena: osnovni izvor informacija nadopunila sam nekim osobnim saznanjima i iskustvima. Taj dodatni dio ispisan je kosim slovima u ovom uvodnom dijelu napisa, a naknadna iskustva i dodatne obavijesti uspravnim slovima.

Ovaj napis sklepan je s namjerom da vam nikada ne treba, već da se svakome nađe kao savršena amajlija za savršeno zdravlje sretan .


Ayurvedska medicina također se naziva i ayurveda. To je sistem medicine koji je potekao iz Indije prije nekoliko tisuća godina. Riječ ayurveda kombinira dvije sanskrtske riječi; "ayur" koja znači život i "veda" koja znači znanje. Na taj način, ayurveda je "znanost o životu".

Ayurveda je cjeloviti sistem liječenja kojem je cilj uravnoteženje tijela, uma i duha (stoga se naziva 'holistička medicina'). Ova ravnoteža neophodna je za postizanje dobrog zdravlja. Ayurveda pruža načine kako liječiti određene zdravstvene probleme. Glavni cilj Ayurvede je očistiti tijelo od štetnih tvari koje su uzokovale određeni zdravstveni problem. To pomaže u ponovnom ustanovljavanju ravnoteže, neophodnom za optimalno zdravlje.

Ayurveda je dugo bila glavni način liječenja u Indiji. Oko 70% populacije Indije živi u ruralnim oblastima; oko dvije trećine ruralnog stanovništva koristi ayurvedu i biljke koje se u njoj koristi da bi zadovoljili svoje zdravstvene potrebe. Osim toga, većina velikih gradova u Indija imaju ayurvedska sveučilišta i bolnice. U Indiji ima preko pola milijuna registriranih ayurvedskih liječnika i preko 2500 ayurvedskih bolnica gdje je ayurveda glavni sistem liječenja. Time se oko pola milijarde stanovništva Indije koristi isključivo ayurvedom da bi zadovoljili svoje zdravstvene potrebe. Ayurveda i njene varijacije stoljećima su se prakticirali u Pakistanu, Nepalu, Bangladeshu, Sri Lanki i Tibetu. U drugoj polovici 20-tog stoljeća ayurveda, kao način liječenja, sve se više koristi i u SAD-u i ostalim zapadnim državama. Kod nas u Hrvatskoj, u Zagrebu poznajem izvandrednu liječnicu dotične medicine, inače i doktoricu standardne, zapadnjačke medicine. Njeni savjeti i preporuke za izbor izvrsnih Maharishijevih ayurvedskih preparata doslovno su spasili život meni i dvjema našim mačkama.

Praktikanti ayurvede prolaze razne vrste obuke. Neki prvo studiraju zapadnu medicinu, a zatim i ayurvedu. Neki su najprije obrazovani u prirodnoj medicini, te zatim studiraju ayurvedu. Mnogo ljudi sa zapada studij ayurvede prošli su i prolaze u Indiji. Studij ayurvede traje 6 godina, magisterij 4, doktorat 2 - saznala sam iz emisije o ayurvedi Na rubu znanosti

Razlika između ayurvede i zapadne medicine je što ayurveda cjelovito prilazi zdravstvenim problemima, pokušavajući riješiti sam uzrok bolesti, dok zapadna medicina liječi samo simptome bolesti. Zanimljivo je što jedan debalans u organizmu može uzokovati niz zapadnoj medicini potpuno neshvatljivo povezanih simptoma u vidu vrlo različitih bolesti, konkretno jedan preparat ( rasajana – regenerira i detoksicira ) može povoljno djelovati i na smanjenu funkciju šitinjače, ispadanje kose ( ok, tu vezu kuži i zapadna medicina ), išijas, alergije, zacjeljivanje kroničnih povreda, te zapadnoj medicini još uvijek enigmatičan sindrom kroničnog umora, s dodatno komplicirajućim začudnim karakteristikama.

Ayurveda se u svojem tretiranju bolesti oslanja na mnoge biljke koje rastu po cijeloj Indiji i čija se upotreba pokazala korisnom za mnoge bolesti tijekom stoljeća. Prema podacima svjetske zdravstve organizacije - preko 80% svjetske populacije oslanja se na ljekovito bilje radi svojih zdravstvenih potreba. Zapadna medicina koristi se raznim sintetičkim lijekovima za uklanjanje simptoma bolesti. Iako ovi proizvodi često nose rizik neugodnih nuspojava, oni su se pokazali neophodnima i korisnima kod mnogih bolesti i u mnogim slučajevima nemaju odgovarajuću zamjenu u biljnim proizvodima. Npr. jaki antibiotici za septične upale, protuotrovi ili sredstva za ubijanje nekih parazita. Ipak, najnovija znanstvena ispitivanja potkrepljuju ljekovitu vrijednost biljaka koje se koriste u ayurvedi. ali i u prirodnoj medicini po cijelom svijetu, te koje sve više nalaze primjenu u tretiranju raznih zdravstvenih problema, osobito onih kroničnih.



Neka iskustva


Do ove godine tri prošla hladna razdoblja godine ( kasna jesen, zima, rano proljeće – dakle 6 mjeseci u godini ) patila sam od drhtavice, koje su me toliko iscrpljivale, da nisam mogla hodati uz stepenice ili čak držati žlicu, koliko sam se znala osjećati umorno. Cijela ta tri šestomjesečna perioda provela sam ležeći na kauču tijekom dana, noću jasno – spavajući u krevetu. Ništa nisam mogla obavljati od kućanskih poslova, osim malo nahraniti mačke i dati im lijekove. Prvu godinu mislila sam – gripa, i tako jela med, uzimala propolis, pa je bilo malo bolje, malo gore .. pa sam mislila – živci ... treba mi psihičkog odmora ...Čim je zatoplilo, drhtavice su nestale i topli period godine provela sam u daleko normalnijem stanju, no – daleko od onog istinski normalnog. Slijedeće zime – ista priča .... istrpim to nekako, te na ljeto odem provjeriti krvnu sliku, misleći da nije neka leukemija ili što ... samo jaka anemija. Treće zime ... pijem redovito tablete nadomjesnog Fe ... i opet se tresem. Liječnici poima nemaju – sindrom kroničnog umora ? Obično traje 6 mjeseci i ne ponavlja se, nema veze s godišnjim periodima. Shvatim da se dodatno jako tresem ako okusim nešto kiselo i to me navede na pomisao o ayuvedi, jer prisjetih se kako okusi mogu jako utjecati na de / balans organizma, te se odlučim posjetiti ayuvedsku liječnicu ... naravno – kada je zatoplilo ... Dalje ne smijem ništa pisati da se ne ureknem.

Moja prijateljica s dijagnosticiranom rakom dojke, te neuspješnim liječenjem operacijama i zračenjem, otišla je u Indiju na savjetovanje s njihovim ayurvedskim stručnjakom, dr. Raom. Dao joj je nekoliko preparata koje je morala uzimati oralno, jedan od njih bio je neka jezivo gorka mast ( probla sam taj užas ) – i, nakon par mjeseci terapije, kvržica na već prethodno amputiranom dijelu grudnog koša potpuno se otopila. Prije te terapije prijateljica je bila na Breussovoj terapiji gladovanjem. 70 dana pila je samo određene čajeve i malo soka od mrkve, cikle i još nečeg ( može se kupiti kao Breussov sok ) – stanje bubrega i jetre nakon toga bilo je savršeno, no dotična kvržica otopila se tek malo po rubovima .... a ayuvedski preparati bez gladovanja otopili su je potpuno. ( !!! )

Nažalost, stresovi izazivaju recidive ovog teškog oboljenja, i kada se to ponovilo, prijateljica više nije imala želje opet jesti te gorke ayurvedske masti, već je krenula na terapiju kapsulama s ekstraktom hrskavice morskog psa ( a inače je bila dugogodišnja vegeterijanka ), i to ju je upropastilo. Pa se na koncu ipak odlučila za kemoterapiju ( a pet godina je bježala od nje, znajući da bi joj to uništilo ionako lošu, anemičnu krvnu sliku ) , što ju je na kraju odvelo na drugi svijet.

Ovime ne tvrdim da je kemoterapija ( uvijek ) letalna - naprotiv, npr. moj bratić s karcinomom crijeva uspješno se izliječio standardnim postupkom operacije, zračenja i kemoterapije, ali - on je imao prije toga besprijekornu krvnu sliku, te nije bolovao od dodatnih bolesti. Uz to mu je sestra onkologinja, pa je ipak na vrijeme dobio preciznu dijagnozu, te kvalitetan tretman i terapiju, što nemaju svi pacijenti sreće. ( Prije toga ga je liječnica opće prakse zavlačila, usprkos očigledno čudim simptomima, te da nije imao ovu "žnoru" - teško da bi se na koncu izvukao. ) Očito prilikom izbora načina liječenja treba uzeti u obzir opće stanje organizma, te njegove specifičnosti - dakle svakom pacijentu pristupati individualno i holistički.

Sve su to okolnosti "čitljive" iz natalne karte, o čemu sam pisala ranije. Tako je i moja rano preminula prijateljica imala indiciran kratak život. ( Slučajno sam taj aspekt planeta proučila u yjotishu, te vidjela u njenoj natalnoj karti, no – naravno da sam šutjela, jer niti da sam stručnjak ne bih tako što kome rekla, a kamoli kao slučajno malo informirani neznalica.) Relativno lako je izliječiti neku, pa i tešku bolest, ako imate u kući bolesti samo jedan planet koji ju indicira, no – ako ih imate tri ( kao ja ) ili četiri ( kao dotična moja prijateljica ... zanimljivo je da je ona imala iste te tri kao ja, te i tu četvrtu koja indicira karcinom ) – onda su šanse proporcionalno manje, no ... uvijek je tu obavezno prisutan i faktor volje, te pozitivnog, proaktivnog stava da se mijenjamo, čime direktno kreiramo nov model "sudbine". sretan

Konkretno – prije bolesti moj bratić bio je tipična "svačija budala" – svima je ugađao, čineći i ono što mu je muka, te istovremeno gutao knedle, što ga je u biti i dovelo do bolesti. No – dotični " račić " ( kako ga je on zvao ) osvijestio ga je da takav način ponašanja ni malo nije inteligentan. Od tada on svakom lijepo kaže kada mu se nešto ne da , ne može ili nije raspoložen. Čovjek ( napokon ) živi svoj život. yes Trebalo mu je 55 godina da se prisjeti tog znanja – dakle, nikad nije kasno. sretan



Dodatne obavijesti


Ova stranica je izvrstan izvor dodatnih informacija, koji uz ostalo, nudi mogućnost zanimljivog testiranja za utvrđivanje osobne tjelesne konstitucije, te proučavanje preventivnih mjera za očuvanje ravnoteže svog specifičnog organizma.

Usput rečeno, tu ćete vidjeti reklamu za preparat Citrofit. To je izvrstan prirodan antibiotik, na koji bakterije ne mogu postati otporne, spašava me tijekom akutih stanja kronične upale mjehura, inače bi me standardni antibiotici odavno ubili. Dotični Citrofit takođe je aktivan i protiv virusa i gljivica , pa kada uzrok neke infekcije nije poznat – to je najpouzdanije sredstvo, isto kao i propolis. Zbog tog svog "širokoubilačkog" spektra djelovanja može služiti i kao prirodni dezinficijens. Ako se odlučite za kupovinu i oralnu upotrebu Citrofita, svakako naručite i kapsule, ako ne podnosite izrazito gorak okus. Tako ćete taj gorak ekstrakt grejpove koštice nakapati u kapsulu i popiti bez traume.

Ostale preparate nisam probala, no moguće da su isto tako kvalitetni, obzirom da potječu od iste tvrtke. Plaća se unaprijed, ali nikad nema problema.

Zanimljivo je pročitati ove detalje , ovdje možete vidjeti koje vježbe odgovaraju vašoj tjelesnoj konstituciji, te važnost uspostave prirodnog bioritma, a ovdje neka opća ayurvedska pravila prehrane, iako postoje i specifična, obzirom na disbalans dosha. Tada se već radi o tzv. dijetama za povratak ravnoteže organizma.

Na ovoj stranici možete se informirati o nekim teoretskim i duhovnim osnovama ayurvede kao znanosti o životu.



P.S. Tko se nije potpisao na peticiju o udžbenicima, molim ga da nam se pridruži ( link na izvorni blog istaknut je s desne strane ).

Na blogu Istina o kemoterapiji izašao je novi napis, vrlo zanimljiv.





Post je objavljen 27.09.2009. u 22:20 sati.