Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drugaglobe

Marketing

UTOČIŠTE ZA MLADE MEDVJEDE KUTEREVO

25.8. posjetile smo Utočište za mlade medvjede Kuterevo. Selo Kuterevo nalazi se na obroncima Sjevernog Velebita, na nadmorskoj visini od 559m, a do njega vodi oko 15 km dugačka asfaltirana cesta od izlaza Otočac na autocesti Zagreb - Split.
Utočište je utemeljeno 2000. godine isključivo uz pomoć lokalnog stanovništva i volontera, koji dolaze iz Hrvatske ali i cijelog svijeta (Nizozemska, Francuska, Italija, Engleska, Bugarska, Koreja…). Volonteri (kratkoročni(2 tjedna) i dugoročni(2mj.- godinu dana)) pomažu u izgradnji i unapređenju utočišta, čiste šumu, grade ceste, hrane medvjede, a u ljetnim mjesecima svake nedjelje organizirani su odlasci na kupanje.
Utočište se brine za mladunce koji su iz raznih razloga (promet, greška u lovu, krivolov) ostali bez majke i ovise o ljudskoj pomoći. Utočište broji 5 mladih medvjeda i sastoji se od dva dijela ; prvi je ''baby centar'', u kojem su smješteni medvjedići - bebe u dobi od 2 - 6 mj.starosti, a drugi dio se nalazi na rubu sela i sastoji se od dvije ograde za starija godišta mladih medvjeda. Od proljeća do kasne jeseni, Utočište je otvoreno za posjete.

SMEĐI MEDVJED (Ursus Arctos)

Smeđi medvjed je životinjska vrsta, a u Hrvatskoj i divljač, koja zaslužuje najveću skrb i pažnju i ima pravo na opstanak. Tijelo smeđeg medvjeda ima obilježja zvijeri - prilagođeno je hvatanju i savladavanju plijena. Ženke teže oko 100, a mužjaci 150 kilograma. Mnogi misle da medvjed za vrijeme zimskog sna spava, ali to nije točno. On samo uspori sve vitalne funkcije na minimum. U Zapadnoj Europi smeđi medvjed je gotovo istrijebljen, a preostale populacije su male, međusobno odvojene i u nestajanju. Medvjedi u Hrvatskoj, zajedno s onima u susjednoj Sloveniji, predstavljaju genetski srodnu i stabilnu populaciju koja je posljednji mogući izvor za spas medvjeda u Europi. Sve to stavlja smeđeg medvjeda na sam vrh vrijednosti prirodne baštine u Hrvatskoj.




Martina i Marija Anušić


Post je objavljen 27.09.2009. u 15:02 sati.