Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zalauru

Marketing

HSG - moja nocna mora

Eto, i to je iza mene.
Srijeda, 8 ujutro, moj suprug i ja u Opcoj bolnici Zabok. Primljena na odjel oko 10. Srecom tamo jos jedna cura ceka istu sudbinu, pa jedna drugu tjesimo i lijecimo nervozu razgovorom, vicevima, anegdotama...
Doktora nema pa nema...ja vec debelo nervozna jer zelim da to sto prije prodje.
Oko 11 nas glavna sestra smjesti u sobu, pa nam je nekako bilo lakse nego sjediti tamo u boravku.
Dodje 12, doktora jos nema....kaze sestra na nekoj teskoj operaciji je.
Pa onda oko 1 na rucku...
Napokon iza 1 dolazi glavna sestra da nas uputi u zahvat...sto to tocno je, koliko traje...
Kaze - nije bas ugodno, ali traje 5 minuta i gotove ste. Ajde dobro, prezivjela sam dva poroda, prezivjet cu i ovo.
Ionako su mi cure sa raznih foruma rekle da ne boli prejako...boli, ali izdrzljivo i kratko traje.
I tako prodje jos pola sata i dodje sestra prvo po mene. Ajme, hvala ti boze, napokon.
Srecom da je moj suprug imao nekog posla u Zaboku oko auta pa mu je prijepodne nekako proslo. No sad me vec ceka u autu na parkiralistu bolnice.
I tako mene sestra vodi sa drugog kata u prizemlje na radiologiju. Udjemo u salu, kad tamo svemirski brod. Stol koji stoji okomito mjesto vodoravno, aparata, elektronike, medicinarija...ko u prici.
Doktor puni dvije ogromne sprice (po mojoj prostoj procjeni, svaka 2 dcl) i to je ocito taj kontrast koji cu dobiti da vide da li su mi jajovodi prohodni. Kaze doktor sestri - jedna za pocetak, druga za rezervu.
Stanem ja na tu policu, stol se pocne polako spustati u stav za spavanje i sestra mi daje nesto u venu. Kasnije sam saznala antibiotik, apaurin i nesto protiv bolova. Cujem doktora kako me tjesi kako ce mene to puno manje boljeti jer sam rodila, a rodilje to skoro ni ne osjete...cujem ga kako kaze sestri da mi da samo pola doze anestetika....skuzim da je iznad mene kamera za rentgen i da cu u odrazu stakla vidjeti bas sve sto mi doktor radi.
Automatski zazmirim i opustim se jer sam kroz ovih 10 punkcija naucila da tako manje boli.
Nikada me u zivotu nije tako boljelo guranje one zlice za otvaranje...ne znam zasto.
Kateter koji je usao u maternicu nisam ni osjetila....ali....odjednom....takva prodorna bol da sam zavrisnula i pocela udarati nogama po stolu. Bol poput truda, uzasan pritisak, kao da mi se utroba kida...
Cujem doktora kako govori sestri - dajte joj i drugu polovicu doze...i tu se pocinjem gubiti...ne osjecam vise udove.
Samo bol, nakon one prve, jos tri puta tu uzasno prodornu bol. Mislim da je to nesto najbolnije sto sam fizicki ikada osjetila. Samo se kroz maglu sjecam da je netko rekao - vidim kontrast.
Sljedece cega se sjecam u polusnu je kako me sestra vozi kolicima kroz kat, izbezumljeno lice cure koja je na redu iza mene i onda mrak......
Probudila sam se sat vremena kasnije jer mi se krevet tresao od vibre na mobitelu. Moj Kiki vec lud od brige i cekanja. Ja osamucena, piski mi se za poluditi, a bojim se otici do wc-a. Sto od straha da ce boljeti, sto od vrtoglavice.
Ipak, dizem se, odlazim na wc, piskim...niti boli, niti ima krvi. Super!
Vracam se jos malo odlezati ali nemam vise mira....vec je 4 sata. Odem pronaci sestru da vidim gdje su nalazi, kada mozemo doma.
Htjela ona da ja ostanem do vizite u pola 8, ali rekoh - ili mi vadite ovo iz vene i odoh, ili cu otici skupa s time.
Onda je donijela toplomjer da izmjerim temperaturu i pustila me doma uz uputu da nazovem sutra za nalaz, jer ga danas kao vise nema tko ocitati i napisati povijest bolesti i otpusno pismo.
Zovem sljedeci dan, cetvrtak, nalaza jos nema - kaze, zovite opet sutra iza 12.
Zovem sljedeci dan, petak, nalaza jos nema - kaze, zovite u ponedjeljak iza 10 ako budu gotovi.
Ja u ponedjeljak idem tamo i ne micem se dok ne dobijem nalaze, povijest bolesti, otpusno pismo.
I tako ja jos uvije nemam pojma da li su jajovodi bili prohodni, da li su bili zacepljeni pa su ih uspjeli propuhati, da li su jos uvijek zacepljeni i hocu li morati na laparoskopiju?!?
I luda sam od svih tih sranja vise.
Kako bi slucajnom citatelju priblizila o cemu sam ovdje gore pisala, nize cu dati kratko objasnjenje ovih pretraga.
I nadam se da cu u ponedjeljak ovdje moci napisati sve o stanju svojih jajovoda rolleyes

Histerosalpingografija (HSG) je radiološka pretraga tijekom koje se kroz vaginu i vrat maternice u šupljinu maternice uvodi posebna kontrastna boja koja ispunjava maternicu i jajovode. Ako su jajovodi otvoreni, boja će kroz njih izaći u trbušnu šupljinu, što je uredan nalaz. Kad se uštrca boja, rentgenskim uređajem se snima zdjelica i trbuh. Kontrastna boja se dobro prikazuje ovakvim snimanjem te se prema obliku i kretanju boje donose zaključci o obliku ženskih spolnih organa. Može se napraviti više fotografija i na taj način pratiti napredovanje boje kroz organe. HSG se obično izvodi unutar prvih deset dana nakon početka menstrualnog ciklusa (par dana nakon završetka menstruacije).

Laparoskopija je direktno promatranje trbušne šupljine, jajnika, vanjske strane jajovoda, maternice (a i svih ostalih organa u trbušnoj šupljini ukoliko se laparoskopija radi u ne-ginekološke svrhe) uporabom laparoskopa.
Laparoskop je instrument nalik malom teleskopu koji pomoću optičkih vlakana dovodi svjetlo u trbuh. Širok je otprilike kao naliv-pero, a dvostruko duži od njega.
Tijekom ovog zahvata u rodnicu se umetne instrument koji pomiče maternicu. Zahvat se moze izvoditi i kroz tanak rez kraj pupka. Ugljik dioksid (CO2) se upuhuje u trbušnu šupljinu kroz posebnu iglu. Ovaj plin pomaže odvajanju organa u trbušnoj šupljini čime se olakšava njihovo promatranje. Na kraju zahvata plin se ukloni.





Post je objavljen 27.09.2009. u 00:35 sati.