Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatski veleposlanik u Ljubljani: ne bojim se referenduma o prijemu Hrvatske u EU

Hrvatski veleposlanik u Sloveniji Svjetlan Berković izjavio je da se ne boji referenduma o ulasku Hrvatske u EU za koji su se već počeli pripremati slovenski oporbeni politički čelnici.

"Naravno, mogući negativni ishod referenduma ne bi bio dobar i ne bi imao dobre nego dugoročno slabe posljedice. Ali, ja sam ovdje upoznao mnoge slovenske građane i znam kako oni na to gledaju. Ako sam u pravu, ja se ne bojim ni referenduma", rekao je Berković u dužem razgovoru za portal ljubljanskog dnevnog lista Dnevnik u rubrici "dobrososedski odnosi".

Cijeli intervju pogledajte ovdje.

Dok slovenski premijer Pahor ne isključuje da bi se mogao održati referendum o budućem arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, slovenska oporba koja se njegovu dogovoru s hrvatskom premijerkom protivi, želi organizirati dva referenduma - najprije o arbitražnom sporazumu, a onda i o ulasku Hrvatske u EU.

Nedavni ljubljanski dogovor hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Pahora veleposlanik Berković je nazvao prekretnicom u odnosima, te istaknuo da njime dobivaju obje strane.

"Moram izraziti zadovoljstvo što smo konačno ušli u bolju atmosferu odnosa", rekao je Berković

Takvu atmosferu u svojim odnosima dvije susjedne i povijesno prijateljske zemlje, koje nikad u svojoj povijesti nisu imale konflikte, što je u europskoj povijesti rijedak fenomen, i zaslužuju, dodao je hrvatski veleposlanik u Ljubljani.

Berković je istaknuo da je napredak u odnosima nakon samo dva sastanka nove hrvatske premijerke i slovenskog premijera postignut i zahvaljujući njihovu osobnom angažmanu, a kao "mali apsurd" naveo je da su odnosi bili poremećeni graničnim prijeporom iako je suradnja dviju država najbolja upravo kad je riječ o odnosima institucija i ljudi koji žive uz granicu na obje strane.

Post je objavljen 25.09.2009. u 14:27 sati.