Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Valentin Inzko: stanje u BiH se pogoršava

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izvijestio je u utorak odbor za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije da se političko stanje u BiH pogoršalo te da se ne provodi ništa od potrebnih reforma.

Kako je priopćio Inzkov ured u Sarajevu (OHR), visoki je predstavnik o stanju u BiH izvijestio odbor za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, upozorivši da se u proteklim mjesecima znatno pogoršalo političko ozračje u BiH.

"Nedostatak povjerenja i dijaloga među političkim vođama utjecao je na rad političkih institucija, uglavnom na državnoj razini", kazao je Inzko u Bruxellesu.

Posebno je upozorio na nedopustivo ponašanje predsjedatelja ministarskog vijeća BiH Nikole Špirića, ocijenivši kako je on blokirao imenovanje novog ministra sigurnosti neutemeljeno povezavši to pitanje s drugim imenovanjima. Špirić dulje od mjesec dana odbija uvrstiti u dnevni red toga vijeća prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) da Sadik Ahmetović preuzme dužnost ministra sigurnosti pošto je s tog mjesta opozvan Tarik Sadović.

Inzko je također izvijestio odbor EU-a kako je parlament BiH donio tek nekoliko zakona u zadnjih šest mjeseci te da se državne institucije, poput Elektroprijenosa BiH, i dalje dovode u pitanje, što prije svega čini BiH entitet Republika Srpska (RS).

S obzirom na to da vlasti BiH nisu učinile ništa kako bi se riješio status državne imovine, visoki je predstavnik uspostavio tim koji trenutačno popisuje tu imovinu, što je preduvjet za njetinu podjelu, a bio je prisiljen donijeti više tehničkih odluka radi prestanka supervizije u Brčkom, prenio je OHR Inzkovo izvješće odboru za vanjsku i sigurnosnu politiku EU.

Taj je odbor stalno tijelo Europske unije u kojemu je zastupljeno svih 27 zemalja članica Unije. Ima glavnu ulogu u utvrđivanju vanjske i sigurnosne politike EU-a i pripremanju odgovora na krizna stanja.

Inzko suočen s osporavanjem autoriteta

Inzko će u idućim danima biti suočen s ozbiljnim izazovom osporavanja njegova autoriteta koji pokušavaju nametnuti vlasti RS, ocjena je koju danas donose bosanskohercegovački mediji.

Najviši dužnosnici u tijelima vlasti BiH koji dolaze iz manjeg entiteta Republike Srpske već su osporili Inzkovu odluku da nametne nekoliko zakona kojima se regulira status Distrikta Brčko kao i da produlji mandat sadašnjim upravnim tijelima "Elektroprijenosa BiH" s ciljem da se spriječi raspad te institucije.

Te je odluke Inzko donio krajem prošlog tjedna, a prevladala je ocjena kako je time spriječen prvi ozbiljniji korak predsjednika Vlade RS u nakani da elektroenergetski sustav srpskog entiteta izdvoji iz BiH i najvjerojatnije ga pripoji Srbiji.

U slučaju izdvajanja RS iz elektroenergetskog sustava BiH, Federacija BiH ostala bi energetski potpuno izolirana i ovisna o kapacitetima koji postoje na teritoriju drugog entiteta.

"RS ne prihvaća posljednje nametnute odluke visokog predstavnika i odlučna je suprotstaviti se kršenju vladavine prava", stoji u izjavi koju su u utorak potpisali najznačajniji političari bosanskih Srba.

Osim Dodika, svoje potpise na tu izjavu su među ostalima stavili i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je kako Inzkove odluke predstavljaju "uvod u novu političku krizu".

Neizravno je najavljeno kako će, kao prvi korak, predstavnici iz RS prestati sudjelovati u radu Upravnog odbora "Elektroprijenosa BiH" i time ga trajno blokirati.

Ured visokog predstavnika (OHR) za sada je suzdržano reagirao na najave iz Banje Luke kako vlasti RS neće dopustiti provedbu odluka o Brčkom i "Elektroprijenosu BiH".

Sam Inzko kazao je pak kako ima strategiju i za takvu situaciju.

"Imam plan", kratko je komentirao Inzko za Dnevni avaz novonastalu situaciju nakon što je o stanju u BiH izvijestio tijela EU u Bruxellesu.

Austrijski diplomat tvrdi kako je sve što se tiče "Elektroprijenosa BiH" zapravo tehničke naravi te da predstavnici dva entiteta trebaju zajednički naći rješenje za trajno upravljanje tim poduzećem.

Na pitanje hoće li biti sankcija budu li iz RS doista slijedile opstrukcije, Inzko je kazao kako je o tome za sada još rano govoriti.

U OHR-u kao prvi korak očekuju žurno imenovanje novog vodstva "Elektroprijenosa BiH" koje bi imalo zadaću osigurati njegovo nesmetano funkcioniranje.

Vezane vijesti: Dodik: Kraj Daytona je i kraj BiH; Jandroković s Inzkom, Puljićem i Gavranom o stanju u BiH; U Banjoj Luci završila vojna vježba "Združeni napor"; Jacques Klein: Izlaz za BiH je članstvo u NATO-u

Ovo je 1344. blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 23.09.2009. u 14:13 sati.