Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slijedime

Marketing

„Pođi za mnom!“ (Mt 9, 9-13)

„Pođi za mnom!“ Isusov je poziv upućen cariniku Mateju. U današnjem čitanju iz Matejeva evanđelja vidimo da je taj carinik sjedio na svom radnom mjestu u trenutku kada Isus dolazi do njega i upućuje mu poziv da ide za Njim. Opisujući isti ovaj događaj evanđelist Luka kaže:“On sve ostavi, usta i pođe za njim“ (Lk 5, 28).

Možemo se upitati što je to utjecalo na Mateja da reklo bi se, bez razmišljanja prihvaća Isusov poziv? To iz izvješća ne možemo vidjeti, ali ono što sa sigurnošću znamo jest da je prihvaćanje Isusovog poziva za Mateja značilo potpunu promjenu života.

Svatko od nas, živeći vlastiti život kojeg nam je Bog darovao iako često zaboravljamo da je naš život Božji dar, ima svoje putove, svoje staze, svoje poslove, svoju užurbanu svakodnevicu. Međutim, u toj užurbanosti zaboravimo na Boga i ne čujemo Njegov poziv koji nam neprestano upućuje.

Teško shvaćamo da je svaka naša životna situacija upravo taj neprestani Božji poziv:Pođi za mnom! Isus nas susreće u našoj obitelji, u našim poslovima, u druženjima s drugim ljudima, u bolestima, u radostima…..jednostavno u svim trenucima našeg života. I kada smo u grijehu Isus ne odustaje od nas. I tada On zove: Ostavi grijeh, ostavi svoje grešne navike, obrati se i pođi za mnom. Isus ne napušta čovjeka.

Vidjeli smo da je Isus, nakon što je pozvao Mateja da Ga slijedi, otišao u njegovu kuću sjeo za njegov stol i blagovao u njegovoj kući. Isus ne poziva čovjeka da bi ga ostavio. Naprotiv, On poziva da Mu otvorimo vrata svoga života kako bi On živio s nama i u nama i mi s Njim i u Njemu. Dolazi u našu kuću i sjeda za naš stol. Dolazi u naše srce i ostaje s nama.

Upravo danas, ovoga dana, Bog pred svakoga od nas stavlja konkretne zadaće u kojima pokazujemo koliko smo spremni odgovoriti na Njegov poziv. Kako mi odgovaramo?

Zastanemo li kada u životu i osluškujemo li Božji glas? Što nam Bog govori? Pitamo li se uopće što to Bog želi i na koji način da Ga slijedimo? Na što smo to mi pozvani?

Svatko od nas pozvan je na ljubav, na svetost, na život dostojan djece Božje. Pozvani smo da ostavimo grijeh. Pozvani smo da ostavimo naše grešne navike i sklonosti. Pozvani smo da svakog dana strpljivo uzimamo svoje križeve i da ih nosimo. Hodajući s Isusom naši križevi neće biti teret nego radost. Ali treba se odazvati na poziv: Pođi za mnom!

Sveti Pavao u poslanici Efežanima sa svim žarom srca govori:“Zaklinjem vas dakle ja, sužanj u Gospodinu: sa svom poniznošću i blagošću, sa strpljivošću živite dostojno poziva kojim ste pozvani! Podnosite jedni druge u ljubavi, trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira!Jedno tijelo i jedan Duh - kao što ste i pozvani na jednu nadu svog poziva!“ (Ef 4, 1-4). To je taj poziv: Pođi za mnom! Ponizno i strpljivo prihvaćati sve ono što život donosi. Biti vjeran i slijediti Krista u svim onim malim stvarima svakodnevice. Odazvati se na Božji poziv znači u svim područjima života, na svakom mjestu i u svakoj situaciji tražiti Božje vodstvo i dopustiti Mu da upravo preko nas djeluje i čini svoja čudesna djela puna ljubavi. Odazvati se na Božji poziv znači ljubiti, opraštati, blagoslivljati, moliti, dijeliti, pomagati, pružiti ruku sućuti, vjerovati, nadati se…..

Carinik Matej ostavi sve, ustade i pođe za Isusom!

Ljiljana



Post je objavljen 21.09.2009. u 19:35 sati.