Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Dodik: Kraj Daytona je i kraj BiH

Premijer Bosansko-Hercegovačkog entiteta Republike Srpske, Milorad Dodik (slika), ocijenio je u intervjuu za današnji broj beogradskog dnevnika Politika kako je BiH kao država moguća samo ako je rezultat sporazuma Srba, Bošnjaka i Hrvata.

"Bosna i Hercegovina je normalna država samo onoliko koliko je moguća, a moguća je samo ako je rezultat sporazuma triju naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata. Dakle, BiH koja bi se pravila na komoditetu bilo kojeg naroda i ignorirala ostala dva apsolutno je nemoguća. Nemoguća je i oktroirana (nametnuta) BiH", poručio je Dodik.

Arogancija visokih predstavnika, koji su nametali zakone, na što nemaju pravo ni po Daytonskom sporazumu ni na temelju tzv. bonnskih ovlasti, destabilizirala je političke odnose u BiH, ocijenio je premijer RS-a.

Govoreći o stajalištu Republike Srpske u obrani Daytonskog sporazuma, Dodik je kazao kako ono neće biti pomijenjeno iako je RS svjestan da postoje krugovi koji, kako je ustvrdio, kad god se žele obračunati s malim zajednicama i njihovim predstavnicima, posežeu za medijskim sotoniziranjem i kriminaliziranjem ljudi koji su na čelu tih zajednica.

Na pitanje o tvrdnji bošnjačkih vođa da je Daytonski sporazum zaustavio rat, ali i donio nepravedan mir, Dodik je kazao kako je činjenica da je Dayton zaustavio rat te da je Aneks 4, odnosno Ustav BiH, koji je kao sporazumna strana potpisao RS, definirao dvoentitetsko unutarnje ustrojstvo države.

"Negirajući tu činjenicu, negira se BiH. Mi tvrdimo da su institucije koje su uspostavljene Daytonom legalne i legitimne, da imaju svoj kapacitet i procedure i da se to mora poštivati. Mi ništa drugo i ne tražimo", navodi Dodik.

On ističe kako jedino predstavnici RS-a, kao legalisti, brane izvorna načela Daytonskog sporazuma, te da se napadi na RS "umataju" u priče o tome da su nužne reforme kao uvjet za razvoj i napredak BiH.

Osvrnuvši se na reakcije na njegovu izjavu o zločinu u Tuzli, u kojoj niječe da su ga počinili Srbi, Dodik je rekao kako postoje nalazi koji se razlikuju od sudskih verzija po kojima su Srbi krivi za njih te se založio da te zločine vještače neovisni strani stručnjaci.

Cijelokupni intervju s premijerom BiH entiteta Republike Srpske pročitajte na stranicama beogradske Politike, ovdje.

Vezane vijesti: Jandroković s Inzkom, Puljićem i Gavranom o stanju u BiH; U Banjoj Luci završila vojna vježba "Združeni napor"; Jacques Klein: Izlaz za BiH je članstvo u NATO-u

Ovo je 1337 blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 21.09.2009. u 15:36 sati.