Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fsrtrsat

Marketing

Pomoć Prihvatilištu sa završne proslave 800. godišnjice franjevačkog reda

Image Hosted by ImageShack.us


Svečanim misnim slavljem koje je u zagrebačkoj katedrali predvodio kardinal Josip Bozanić, danas je završila proslava 800. obljetnice Franjevačkog reda koja je pod geslom “Franjo, idi i popravi moju kuću” trajala protekla tri dana u Zagrebu. Prvo je u četvrtak održan svečani koncert u crkvi Svetog Križa na Sigetu na kojem su sudjelovali Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski, klapa Nostalgija, Novo svitanje, Nonet franjevaca konventualaca, Prijatelji, Berislav Blažević, Anđelko Igrec, Emilio Kutleša, fra Ivan Matić i Rene Medvešek. Na istom mjestu, sinoć je fra Zvjezdan Linić predvodio molitveno bdijenje.

Image Hosted by ImageShack.us


Misi su uz franjevke, novake i novakinje, bogoslove, sjemeništarce i kandidatice, nas stotinjak braće i sestara iz Primorsko-istarskog Područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži, kao i iz ostalih područnih bratstava, zatim članice svjetovnog instituta Mala franjevačka obitelj, nazočili i vjernici prijatelji franjevačke karizme. U propovijedi je kardinal podsjetio na početke Franjina posvećenog života u nasljedovanju Isusa Krista i predanju Crkvi koje je bilo u osluhu riječi evanđelja. Kazao je da je sv. Franjo, siromašan, slobodan od svega, nastojao ljudima otkriti Boga koji je u njima. "Zato je neuki Franjo bio pouka svakome učenju onoga doba. Svojom je jednostavnošću prepoznat kao istinski obnovitelj Crkve", istaknuo je kardinal Bozanić, pozvavši sinove i kćeri sv. Franje da i danas čuvaju to jedinstvo molitve i angažiranoga poslanja u svijetu. "Predragi franjevci i franjevke, gledajući vaše umijeće da prepoznate svoje poslanje u svakom vremenu Crkve i u svim neprilikama svijeta, uzdam se da ćete i u sadašnjemu trenutku svojom evanđeoskom ljekovitošću biti izazov Crkvi u našoj Domovini", rekao je na kraju propovijedi kardinal Bozanić. Nakon pričesne molitve, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Đuro Hontić uveo je zajednicu u čin obnove redovničkih zavjeta, a potom su zavjetovani članovi Franjevačke obitelji obnovili redovničke zavjete.

Image Hosted by ImageShack.us


Potom je u prigodi proslave 800. obljetnice Franjevačkog reda kardinal Bozanić predao provincijalu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željku Železnjaku dar za samostan Sv. Franje na Kaptolu, franjevački pojas bl. Alojzija Stepinca.
Nakon misnog slavlja, bratsko druženje u duhu franjevaštva nastavljeno je zajedničkim blagovanjem u dvorištu Bogoslovnoga nadbiskupskog sjemeništa.

Sav prilog prikupljen na svetoj misi uplaćen je našem bratstvu za pomoć radu Prihvatilišta

Post je objavljen 19.09.2009. u 22:26 sati.