Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 84 ) - Omiljeno Titovo i Tuđmanovo odredište ( Brijuni )

Jedan od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova, smješten nekoliko kilometara od istarske obale, podsjeća na afričke pejzaže.


Koloplet Iskonske ljepote i dašak misteriozne povijesti od Nacionalnog parka Brijuni, smještenog tek nekoliko kilometara od istarske obale, čini najpoželjniju turističku destinaciju u Hrvatskoj. Iako su Brijuni tek 1983. godine dobili status Nacionalnog parka, razna arheološka nalazišta budila su pozornost davno prije svim pustolovima, istraživačima i zaljubljenicima u stvarnu prirodnu ljepotu, te su Brijuni oduvijek bili predmetom tihe čežnje posjetiteljima iz čitavog svijeta.


U ljepoti iskonske prirode kovala se hrvatska pobjeda


Povijest čovjeka u ovom dijelu Hrvatske vuče još unazad pet tisuća godina kada se prema sada dostupnim podacima po prvi puta čovjek pojavio u ovom kutku koji je priroda obdarila posebnom ljepotom, no ipak, činjenica da su Brijuni godinama bili ljetna rezidencija bivšeg jugoslavenskog diktatora, Josipa Broza Tita, te isto tako i prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana, koji je upravo na tom mjestu održao pobjednički sastanak sa generalim hrvatske vojske, uoči konačnog oslobođenja zemlje od okupatora, 1995. godine, sastanak koji je postao poznat po stanovitim, „ Brijunskim transkriptima „.


No, vratimo se prirodi te ljepoti u kojoj svaki čovjek može beskrajno uživati bez obzira na ideološke preokupacije.Dva najveća otoka na ovom području su Veliki Brijun i Mali Brijun, uz naravno još pregršt otočića po kojima je i inače poznata čitava hrvatska obala kao jedna od najrazvedenijih u Europi. Kamenita i pjeskovita obala, zbog bezbroj, pomalo egzotičnih životinja i prave mediteranske klime, s puno sunca, pejzaž i okružje u jednom dijelu Nacionalnog parka podsjeća na afričke krajolike, poglavito zbog safarija koji je izuzetno privlačan na Brijunima.


Rezidencija jugoslavenskog diktatora


Nacionalni park, a pogotvo Veliki Brijun, zbog tisućljetnog prisustva čovjeka nastanjen je mnogim autohtonim životinjama ( jeleni, zečevi, čaplje..), ali i onima koji nisu iz ovog podneblja ( slonovi, žirafe, zebre...), antilope, Somalijske ovce, Lame, njih najbolje možete uočiti na safariju, s obzirom kako se nalaze u parku kojim safari prolazi, „ Safari park „ ) ali su se izuzetno aklimatizirale zbog idealne, mediteranske klime. Neke od njih dovedene su na ovo područje još za vrijeme vladavine Josipa Broza Tita, neke kao dar od stranih državnika, a neke kao predmet megalomanije bivšeg jugoslavenskog predsjednika, koji je i inače poznat po strastvenom obožavanju lijepih i skupih stvari, ispunjavajući si svaku želju koju si je zamislio.Diktatorova prisutnost još uvijek se osjeća na ovim prostorima i tridesetak godina od smrti, fotografije iz tog vremena, Titov automobil, Titov muzej ( Cijena ulaznice između 110-190 kuna, iako to ovisi o vremenu ), Tito, Castro i mnogi drugi likovi iz prohujalih vremena smješe vam se kao ikone muzeja, od prvog dolaska 1947. do posljednjeg boravka 1979., tijekom koje je otok bio rezidencija predsjednika te nedostupan javnosti, što pokazuje demokratičnost Josipa Broza Tita. Isto tako dvjesto preparata životinja nekoć poklonjenih Titu ili njihovih prinova rođenih na Brijunima, razmješteno je u 19 diorama s oslikanom pozadinom i biljem koji dočaravaju njihovo prirodno obitavalište. ) ili Titov papagaj (jedan od rijetkih primjeraka žuto - kukmastih kakadua koji žive i do 100 godina, kojeg je pokojni diktator darovao uniki, Aleksandri Broz ), doista na momente imate osjećaj kao da je vrijeme stalo. Znamenitost Brijuna je poznati i svim posjetiteljima privlačni Etno park, kojim je prezentirano istarsko seosko gospodarstvo prvenstveno autohtone životinjske vrste, Istarsko govedo, odnosno Boškarin, te Istarska ovca, magarci i koze. Veliki Brijun je poznat i po ptičjem rezervatu, Saline u kojem se nalaze tri jezerca, također omiljeno odrdište nekadašnjeg jgoslavenskog predsjednika, o čemu govori slamnata kućica gdje je Tito ponekada znao uživati u prirodnom okruženju i cvrkutu ptica iz rezervata.


Do Brijuna je zaista lako doći, budući kako udaljenost od Zagreba do Pule u kilometrima iznosi oko 240 kilometara, onda do obližnje Fažane, koja je redovitim brodskim linijama povezana s Brijunima, ste za petnaest minuta u Nacionalnom parku, koji je posjećen tijekom čitave godine, te se na njemu održavaju kazališne predstave ( Rade Šerbedžija i društvo ), kao i neke manifestacije u organizaciji uprave Nacionalnog parka ili Turističke zajednice Istrske županije. Za kraj ne treba zaboraviti spomenuti veliki broj ljudi iz čitavog svijeta, uključujući brojne poznate osobe iz društvenog, političkog života, posjetili su ovaj predivan dio Lijepe naše, glumci, državnici, sportaši, vojnici, glazbenici, obični građani, mogli su se uvjeriti u ljepote hrvatskog Jadrana, ljepote kakva se rijetko gdje može susresti.


FOTO ZAPIS:


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket



Post je objavljen 18.09.2009. u 00:31 sati.