Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kosarkas10

Marketing

Iskustva jednog hrvatskog košarkaša u Iranu

Prenešeno sa košarka.hr
U Hrvatsku je Kemo došao s 13 godina iz Tripolija. Dotad je igrao nogomet, ali je u pubertetu naglo izrastao i prebacio se na košarku. Otac se na selidbu u Hrvatsku odlučio zbog školovanja svoje djece. "Isprva mi je kao momku u pubertetu bilo teško zbog selidbe, ali nakon godinu-dvije sam se naviknuo. Hrvatski sam slabo znao kad sam tek došao, morao sam na instrukcije da bih mogao normalno pohađati srednju školu."

Sin Sudanca i Hrvatice košarkom se ozbiljnije počeo baviti u kadetima tadašnjeg osječkog prvoligaša, a sljedeće stanice na njegovu igračkom putu bile su Škola košarke Osijek te svojedobno jaki osječki drugoligaš Luka Tranzit. Iduću sezonu počeo je u prvoligašu Osijeku, ali se u svojoj debi-sezoni na prvoligaškoj sceni ozlijedio nakon sedmog kola (diskus hernija).

Pet godina u Češkoj

Nakon dugog oporavka od ozljede, u formu se vratio nastupajući u A-2 ligi Istok za ŠK Osijek kroz nekoliko posljednjih mjeseci sezone 2002./03. Nakon toga i još jedne sezone u Osijeku, odlučio je napustiti Hrvatsku. Nije bio prvi Osječanin koji je prešao u Češku, još ih je više bilo u Slovačkoj, a Kemo je samo pošao njihovom dobro utabanom stazom. "Mogao sam još birati između dva slovačka kluba u kojima sam bio na probi, ali odlučio sam se za češke Pardubice jer su mi tamo ponuđeni najbolji uvjeti i jer je češka košarka kvalitetnija od slovačke." U godinama koje su uslijedile igrao je i u Brnu i Dečinu prije nego se vratio Pardubicama, s kojima se rastao sredinom prošle sezone.

"Iako je klub imao drugi ili treći najveći budžet u ligi, nakon sedam kola bili smo među zadnjima. Uprava je slagala sastav mimo znanja trenera kojeg su na kraju otpustili i doveli Slobodana Nikolića." S novim trenerom Kemo nije bio na istoj valnoj dužini. U sljedećih 7-8 utakmica, igrač koji inače prosječno zabija devet koševa i hvata sedam skokova minutažu je dobivao na kapaljku. Nikolić je klupskoj upravi priopćio da Gamma nije profil igrača koji njemu odgovara pa je dogovoren sporazumni raskid ugovora.

Sljedeća postaja - Iran

"Prije te sezone imao sam ponudu iz Irana od trenera Rade Vojnovića, no nisam ju mogao prihvatiti jer sam bio pod ugovorom s Pardubicama. Nakon što sam raskinuo ugovor, opet sam se čuo s Vojnovićem i već za nekoliko dana bio sam u Aziji."

Danas će Kemo za Vojnovića reći da je možda najbolji trener koji ga je ikad trenirao. Njegovim novim klubom tako je postao BEEM iz grada Babola na Kaspijskome moru.

"Ušao sam u novu ekipu bez da sam dugo pauzirao, a i dosta sam se naigrao u Iranu, imao dobrog trenera, tako da je sve bilo super. Problem je samo što je težak život. Bio sam na sjeveru Irana i rekli su mi da je to najstroži dio zemlje, a osim toga, nema puno sadržaja pa bi mi bilo dosadno da nisam bio sav u košarci. Žene hodaju s feredžama, vjerska policija ima pravo zaustaviti te na ulici i pitati što god hoće, pogotovo ako si stranac."

Zato je Kemi bilo sjajno na košarkaškom planu. Osim što je zarađivao triput više nego u Češkoj, imao je na raspolaganju vozača i dobivao manje-više svu hranu koju bi poželio. Kada su u sezoni pobijedili slavni Mahram, osjetio je kako Iranci slave pobjednike. "Mahram je najveći i najbolje organizirani klub u Aziji, pet puta su u zadnjih sedam godina osvajali azijsko klupsko prvenstvo. Kad smo ih pobijedili, cijeli tjedan su nas nosili na ramenima", oduševljeno priča Gamma o "iranskom Tornadu".

No navijači nisu bili zadovoljni ispadanjem u prvom krugu doigravanja od Zobahana, ekipe koja je kasnije igrala finale. "U prvom krugu smiju igrati samo dva stranca, a nama se ozlijedio baš playmaker i tu je priči bio kraj."

Nova prilika u domovini

Kemo je trenutno u svom Osijeku, gdje su mu iz Košarkaškog kluba Vrijednosnice OS Darda ljubazno dopustili da trenira s prvim sastavom koji će sljedeće sezone imati debi u hrvatskoj A-1 ligi. Ovog je ljeta već bio na probi u Cedeviti i zadovoljio struku, ali se s klubom nije dogovorio oko uvjeta.

Iako je u toj zemlji situacija trenutno nesređena, Gamma ne isključuje ni povratak u Iran jednoga dana. "Svatko ide tamo gdje mu je najbolja ponuda, ali nekad ni financije nisu sve. Dugo nisam igrao u Hrvatskoj, ne bih imao ništa protiv vratiti se i ovdje se dokazati."
Još nije ni zaigrao za Dardu a već je zvijezda.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 17.09.2009. u 22:33 sati.