Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Predsjednik Mesić primio vjerodajnicu novog veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas vjerodajnice Nj.E. Jamesa B. Foleya, imenovanog veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj (slika).

Predajući vjerodajnice američki veleposlanik Foley je istaknuo kako su Hrvatska i SAD dvije prijateljske zemlje, odnedavno i saveznice u NATO savezu.
Osobito je naglasio doprinos Hrvatske u mirovnim operacijama te njezinu ulogu u stabiliziranju jugoistočne Europe. U vrijeme ozbiljnih ekonomskih izazova s kojima se susreću SAD i Hrvatska, američki veleposlanik je osobito naglasio kako će raditi na jačanju gospodarskih odnosa.

Prigodom primanja vjerodajnica predsjednik Mesić je istaknuo kako Hrvatska „s entuzijazmom pozdravlja nove naglaske u američkoj vanjskoj politici“ koje je predsjednik Obama unio i kako osobito cijeni činjenicu da je SAD „danas otvoren za dijalog sa svima i da uvažava specifičnosti pojedinih zemalja ili regija“.
Hrvatska osobito cijeni mir, posebno zato što je u prvim danima svoje nezavisnosti morala iskusiti užase rata, i ostala predana borbi protiv globalnog terorizma, naglasio je predsjednik Mesić.

Izvor: Ured Predsjednika

Jandroković primio novog američkog veleposlanika u Hrvatskoj


Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković primio je jučer novog veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Jamesa B. Foleya, koji mu je tom prigodom predao preslike vjerodajnica, priopćeno je iz MVPEI-a.

Sugovornici su, po priopćenju, izrazili zadovoljstvo visokom razinom prijateljskih i partnerskih odnosa između dviju zemalja te uvjerenost u njihovo daljnje jačanje, ponajprije u gospodarskom području.

Jandroković je istaknuo kako Hrvatska iznimno cijeni pomoć i potporu koje joj SAD pružaju u mnogim važnim pitanjima, a osobito tijekom procesa hrvatskog pristupanja NATO savezu i aktualnog procesa ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, stoji u priopćenju.

Veleposlanik Foley kazao je kako će se takva potpora nastaviti i u budućnosti, pozdravivši pritom prošlotjedni hrvatsko-slovenski dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora te rješavanju graničnog prijepora, ističe se.

Također su razmijenjena mišljenja o aktualnim događajima u jugoistočnoj Europi, pri čemu je potvrđena uloga Hrvatske kao zemlje modela za ostale zemlje regije u njihovim procesima reformi i pristupanja euroatlantskim integracijama, kaže se na kraju priopćenja.

Post je objavljen 15.09.2009. u 14:56 sati.