Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

HSPD izgubio spor protiv države, zadrugari sami krivi što ih se kralo !?

Dossier: Štedno kreditna zadruga

Hrvatska stranka pravne države nepravomoćno je izgubila spor protiv Republike Hrvatske u slučaju kojim ta stanka, u ime 1254 štediša dviju virovitičkih štedno-kreditnih zadruga, od države potražuje 75 milijuna kuna. Sutkinja Općinskog suda u Virovitici Mirjana Jelavić odluke će, pismenim putem, obrazložiti u zakonskom roku. Ona, kao Živko Slijepčević, koji u ime Županijskog državnog odvjetnika brani državu smatra da su za nastalu štetu odgovorni isključivo štediše, odnosno članovi nadzornih odbora i drugih tijela dviju zadruga.
Pedesetak zadrugara okupljenih u Masarykovoj ulici nije krilo nezadovoljstvo. Sa stupa Općinskog suda obratio im se predsjednik stranke mr Siniša Prpić razočarano uzviknuvši kako se «ova zemlja više ne može zvati domom».

- Tužba je odbijena na temelju obrazloženja Državnog odvjetništva da je za sve kriv Nadzorni odbor bivše Štedno kreditne zadruge. Međutim, to nije istina jer su članovi Nadzornog odbora u sudskom postupku koji se vodio protiv štedno-kreditni zadruga na Županijskom sudu u Bjelovaru prije dvije godine, oslobođeni optužbi. Ovo je sramotna odluka zbog čega ćemo se žaliti višim sudovima sve do Međunarodnog suda u Strasbourgu. Suci i sutkinje ovoga suda i njihove obitelji su namirile svoju štetu, svi to znamo. Ministarstvo financija je ovaj lopovluk promatrao i locirao, ali nije identificirao - rekao je Prpić dodavši kako sutkinja Jelavić nije dozvolila angažman sudskog vještaka koji bi mogao dokazati krivnju Ministarstva financija kojeg štediše smatraju odgovornim za nezakonito poslovanje štedno-kreditnih zadruga.

- Ministarstvo je prvoj zadruzi, Zanatsko štedno kreditnoj zadruzi uzelo odobrenje za rad u siječnju 2001. godine, te naložilo postupak likvidacije koji je trebala provesti u roku od osam dana, ali se to nije dogodilo pune dvije godine. Ministarstvo je moralo provjerilo jesu li proveli likvidaciju i na taj način spasili novac štediša a zadruge od propasti - kazao je Prpić.

Mr Prpić je naglasio kako će virovitički zadrugari i članovi stranke i dalje upozoravati na kršenje ljudskih i radničkih prava te na korupciju i neodgovornost pravosuđa. «Podržavamo radnike Salonita, Slavonijehrasta, Dalmatinke nove i vojsku obespravljenih u Hrvatskoj . Pitanje trenutka je kad ćemo svi zajedno u borbu za pravnu državu», rekao je Prpić

Okupljeni su se nakon pola sata mirno razišli.
Virovitica net

Post je objavljen 14.09.2009. u 21:10 sati.