Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/catwoman009

Marketing

Gandharvavedska glazba



U komentarima na prethodni napis bilo je više puta točno istaknuto kako se radi o dobrim preporukama za uspješnu komunikaciju, ali da ih nije uvijek jednostavno primjenjivati, jer zahtijevaju prilično strpljivosti, koncentracije, a i dobre živce. Kako bi bilo lakše slijediti dotične naputke, činiti to spontano i lako, te se općenito osjećati opuštenima, fleksibilnima, dobro naenergiziranima i navibriranima - ovaj i slijedećih par napisa govorit će o meni nekim poznatim, učinkovitim i jednostavno primjenjivim metodama za postizanje takvog duhovnog stanja ... cool sretan


Posvećeno: blogerici @ ~ Neris ~ ... najsuptilnijem, najpronicljivijem, najfokusiranijem, najposvećenijem, najmudrijem promatraču i uživatelju Prirode u meni poznatom području ove blogosfere ... sretan yes



Glazba koja nas povezuje s prirodom


Očaravajući zalazak sunca, planinska panorama ili slapovi u šumi mogu nas ispuniti oduševljenjem i uživanjem. Melodije gandharvavede zrcale to iskustvo. Ako volimo uživati u vibracijama prirode, rado ćemo slušati zvukove gandharvavedske glazbe.

Svaka od tih melodija ( zvana raga ) odražava vibracije i obrasce određenog doba dana. Ako slušamo ili sviramo melodiju tijekom tog vremenskog perioda, ona stvara prirodnu ravnotežu i harmoniju u našoj svijesti i okolini, tako da se putem određenih kvaliteta ( rasa ) svake od raga oživljavaju vrijednosti , kao što su npr. veća hrabrost, samopovjerenje, mudrost i sreća .

Gandharvavedska glazba, čist i jednostavan koherentan tijek zvuka, sposoban je unijeti sređenost u svaku situaciju. Te melodije imaju tako moćan ujedinjujuć i skladotvoran utjecaj, da mogu stvoriti ravnotežu u ozračju i neutralizirati stres. Ako se raga svira u točno vrijeme, fiziologija individualnog slušatelja i njegove okoline mogu se dovesti u jedinstvo s Prirodnim Zakonima koji vladaju životom i održavaju njegov napredak.



Povijest ove glazbe


Prije mnogo tisućljeća u Indiji veliki mudraci spoznali su u svojoj svijesti suptilne ritmove i melodije Veda, koje su čisto znanje na osnovama Prirode.
Kao dio Veda, Gandharvaveda je tradicija glazbene izvedbe koja reproducira vibracije Prirode u određena doba dana i noći.



O raga melodijama


Gandharvaveda je bazirana na melodijama zvanim raga . Svaka raga ima jedinstvenu strukturu koja kombinira fiksne elemente s beskrajnim mogućnostima varijacija, dozovljavajući glazbeniku iznijeti sve suptilne vrijednosti frekvencija u određeno doba dana. Svaka raga je zasnovana na jednoj od deset osnovnih ljestvica zvanih taat, koje označavaju note dozvoljene za dotičnu ragu.



Kako slušati rage


Znanje o tome kada svirati ili slušati koju od raga dolazi iz teorije o dobima dana. Ta teorija zasnovana je na trosatnim periodima zvanim prahare , koje korespondiraju s promjenama frekvencija Prirode tijekom dana.

Najbolje je slušati ovu glazbu u udobnom položaju : sjedeći ili ležeći, zatvorenih očiju. Čak ako nema nikog prisutnog da bi slušao, sviranje ove glazbe 24 sata dnevno u našem domu ili na radnom mjestu stvara smirujuć ugođaj koji osvježava cijelu okolinu.



Praktične dobrobiti za svakoga


Gandharvavedska glazba harmonizira našu svijest ciklusima i ritmovima Prirode. Čineći to, ona donosi u naše živote praktične dobrobiti, kultivirajući i podržavajući pozitivne kvalitete u našem umu, tijelu i okolini.

Ta glazba stvara uravnotežujuć, smirujuć utjecaj tijekom dana. Za svaki period dana možemo stvoriti podržavajuću okolinu koja ispunjava našu svjesnost određenim kvalitetama, kao što su sreća, suosjećanje, učinkovitost, smirenost, zdravlje tijela i duha, ljubav i mudrost. Tu su takođe emocionalna snaga, odmorenost, usklađenost, pomlađenost i bolje spavanje. Ti učinci opisani su u drevnim tekstovima o gahdharvavedskoj glazbi.



Biljke takođe uživaju u gandharvavedskoj glazbi


Učinci Maharishi gandharvaveda glazbe na biljke opsežno su istraživani (Tompkins i Bird, 1977., inače autori fantstične knjige "Tajni život biljaka" ). Tako je, pored ostaloga, ustanovljeno da biljke koje su izlagane svega 25 minuta zvucima rage rastu čak 20 % brže, sa 72 % više lišća od kontrolne skupine biljaka.

S druge strane, "hard-rock" glazba ima upravo suprotan učinak.

U sličnoj poredbenoj studiji koralne glazbe Johanna Sebastiana Bacha i glazbe na sitaru Ravi Shankare, biljke su jasno pokazale pozitivnije djelovanje Maharishi gandharvaveda glazbe.



Osobna iskustva


1.
Nakon vrlo velikog razočarenja u jedno prijateljstvo, bila sam doslovno opsjednuta tom situacijom isuviše dugo, a kao spas stigao je "slučajno " gandharvavedski CD s melodijom koja oživljava mudrost ( Wisdom melody ), koja mi je tada psihički najviše odgovarala. Možda je to trajalo par tjedana, možda malo više - no prestala sam misliti o toj situaciji, a i dotičnu osobu nisam do kraja prekrižila, već se adaptirala da ulažem manje emocionalne energije u tu vezu i budem interno distancirana.
Od tada više ne doživljavam "razočarenja" u ljude ( relativan pojam, izgleda ovisi samo o našem očekivanju i navici, što bismo očito trebalo izbaciti iz vlastitog mentalno-emocionalnog repertoara ) , samo neki manji stres koji me drži puno kraće vrijeme.
A valja i dobro analizirati okolnosti "razočarenja" - možda se radi samo o nesporazumu ili koincidenciji negativnog bioritma na obje strane ...

2.
U jednom drugom periodu pomogla mi je glazba izlaska sunca ( Sunrize melody ) za osnaživanje emocija ( antidepresiv ). Čak sam prilikom prvog slušanja doslovno "vidjela" sunčevo svjetlo iza zatvorenih kapaka, iako je bio tmuran i siv zimski dan ( poznato vam je to iskustvo da i zatvorenih očiju možete osjetiti ukoliko nešto jako zasvijetli )... pomislila sam da je valjda ipak izašlo sunce, otvorila oči ... a ono sunčevoj svjetlosti ni traga - cijelo nebo bilo je gusto zastrto jednoličnim magličastim sivilom. To me zaista fasciniralo... da glazba toliko utječe na percepciju. Kasnije to više nisam "viđala." Valjda mi je jedan "dokaz" bio dovoljan.

3.
Glazba za zdravi san ( Sleep melody ) pomogla mi je za uspostavu bioritma, kada niti hrpa tableta za spavanje ne bi imala ama baš nikakav utjecaj ... i to nakon svega nekoliko slušanja !!



Kratka prezentacija


Pokušala sam potražiti na youtube neke primjere te glazbe, no, ne bih vam preporučila sve za slušanje, jer ponekad se radi o lošim snimkama koje doslovno pile uši ( a nije niti navedeno vrijeme kada se melodija sluša ), tako da vrlo lako može doći do kontraefekta. Sličnu situaciju uočio je i bloger @ nihonkichiagai pri prezentaciji prekrasnog japanskog tradicionalnog instrumenta koto ... to su toliko profinjena glazbala, da ukoliko uvjeti snimanja i reprodukcije nisu optimalni, nema niti izdaleka očuvane vjerodostojnosti.

Ponašla sam ipak jedan dosta ugodan i informativan video, s prekrasnom Kišnom ragom u izvedbi vrsnog glazbenika Amara Natha na flauti : Pogledajte, ako bi vas zanimalo ...

Upozoravam da je afinitet prema nekom glazbalu jako bitan pri izboru – npr. sitar i flautu od bambusa ( bansuri ) obožavam, ali shehnai i sarangi su mi grozni ... tu se mogu vidjeti neki od instrumenata

Našla sam i dobru poveznicu za presnimavanje glazbenih primjera za svako doba dana i to baš u izvrsnim izvedbama Debu Chaudhuri ( sitar ) i i Amar Natha ( flauta ) ovdje , te svih ostalih interpretatora i instrumenata : ovdje

Bitno je poslušati te odabrane dijelove kompozicija ( koje u cijelosti obično traju oko sat vremena ) u točno određeno doba dana, kako bismo doživjeli njihov pravi značaj i kvalitetu.

Ovo su neke od specifičnih vrijednosti, koje dotične melodije oživljavaju u našoj svijesti tijekom slušanja :

04 h - 07 h ... melodija izlaska sunca – snaženje emocija
07 h - 10 h ... jutarnja melodija – smirenost
10 h - 13 h ... podnevna melodija – mudrost
13 h - 16 h ... poslijepodnevna melodija – učinkovitost
16 h - 19 h ... melodija zalaska sunca – radost, kreativnost
19 h - 22 h ... večernja melodija – sklad, pomlađivanje
22 h - 01 h ... ponoćna melodija – odmorno spavanje
01 h - 04 h ... kasnonoćna melodija – duhovno i tjelesno zdravlje



Post je objavljen 09.09.2009. u 22:18 sati.