Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bito

Marketing

U potrazi za pričom


Marijan Coha tražio je dr. Jelića već satima po KBC-u. Želio je znati puno više od službenog tumačenja kako je „pacijent Kos umro ubrzo nakon pojave postoperativnih komplikacija“, od kojih je ugrušak u lijevoj klijetki srca bila ona ključna komplikacija. Znao je kako se tijekom, prije i poslije operacije sinusa i nosnog septuma toliko toga zbivalo, da je ta smrt bila tek vrh sante, a ispod površine naziralo se ili bi se dalo naslutiti toliko problema i uzroka koji su bili uzrok ili bar potaknuli naglu smrt našeg poznatog fizičara. Jednostavno, znao je da se iza te suhoparne izjave glavnog patologa KBC-a krije niz činjenica koje bi se dale istražiti i drugačije objasniti. Ipak, prof. dr. Jelić kao da je u zemlju propao. Nigdje u KBC-u ga se nije moglo naći. A ni cigaretu se nije imalo gdje popušiti. Kupio je novine i mali espreso za van i otišao u auto popušiti cigaretu na miru.

Pušio je već treću cigaretu nakon onog surogata kave iz automata i vodio niz već uobičajenih unutarnjih rasprava, o poslu, smislu, životu… Kad je u desnom retrovizoru zapazio dr. Jelića kako ubrzano prilazi. Otvorio je brzo vrata suvozača i zaustavio ga.

- Dobar dan doktore, imate li minutu za mene? Valjda se neće buniti ostali pacijenti… požalio je ubrzo nakon ovog neuspjelog pokušaja duhovitosti. Dr. jelić pogledao ga je prodorno, brzo zalupio vrata suvozača, još brže obišao auto i u trenu se stvorio pokraj njega, koji je tek izlazio iz auta.

- Tko ste vi? Što želite od mene? Zašto mislite da bih vam baš ja mogao pomoći? Što znate o mojim „pacijentima“? (ovo s pacijentima je bilo posebno naglašeno). Jeste li sigurni da sam ja taj kojeg tražite? Istresao je tu hrpu pitanja jako brzo, a onda se još brže naglo umirio, zauzeo defanzivni stav i distancu, stojeći na pristojnoj udaljenosti prekriženih ruku i promatrajući ga.

- Zapravo, trebam priču… ah, da, oprostite mi za manjak opće kulture i elementarnog bontona. Da se predstavim, Marijan Coha, urednik Akcenta, kulturnog magazina. Moj prijatelj prof. dr. Mladen Kos, na vašem je odjelu od jučer ili prekjučer.

Već i sami spomen prof. Kosa kod dr. Jelića izazvao je šok. Jedva se uspio pribrati i zadržati onaj defanzivni stav, s prividom smirenosti i gotovo pokeraški izraz lica.


Post je objavljen 09.09.2009. u 21:42 sati.