Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

'Govor u školi' - još jedan dokaz da je Obama 'socijalist'?

Piše Bojan Klima

Predsjednik Obama jučer se, na početku školske godine, obratio američkim školarcima. Govor je po sadržaju bio prilično tradicionalan – 'učiti, učiti i samo učiti' – i tu je poruku većina mladih Amerikanaca vjerojatno već čula od svojih mama i tata.

Upravo je ovo posljednje i bila inspiracija Obaminim konzervativnim kritičarima. Treba li predsjednik države uopće hrabriti mlade da uče - pitali su se mnogi republikanci, sugerirajući da je Obama gotovo neka vrst američkog Kim Il Sunga. Zamjerke navodno 'socijalističkom programu' Baracka Obame često su se čule ovog ljeta, a slušat ćemo ih vjerojatno još i češće jer vlada ove jeseni želi inicirati temeljne reforme američkog zdravstva kao i energetskog sektora.

Kritičari predsjednikova 'govora u školi' ignorirali su međutim činjenicu da su se, na početku školske godine, učenicima obraćali i Obamini prethodnici, Ronald Reagan i George H.W. Bush. Predsjednikovi pak saveznici – zgranuti republikanskim objedama – zaboravili su pak da je Demokratska stranka u prošlosti reagirala slično – kada su u školama govorili predsjednici iz Republikanske stranke. Na primjer, 1991. , tadašnjeg je predsjednika Busha list Washington Post kritizirao što 'školarce koristi kao statiste' u svojoj izbornoj kampanju.

Ono što je 2009., međutim, drugačije od situacije prije dvadesetak godina je činjenica da se atmosfera na američkoj političkoj sceni promijenila na gore. Postala je otrovnija, odnosno kako se ovdje kaže – toksičnija. Protivnika se – tvrde mnogi analitičari – danas sve češće doživljava ne kao političkog suparnika kojem je također na srcu opće dobro zemlje, već kao 'izdajicu', 'lopova' ili čak 'simpatizera terorista'. Sjetimo se samo ljetošnjeg spora oko, navodno, nepostojećeg Obamina rodnog lista ili pak optužbe da je Obamina reforma zdravstva inspirirana Hitlerovim programom eutanazije mentalno retardiranih.

U takvom ozračju, gotovo je sve sumnjivo - pa čak i predsjednikov poziv đacima da preuzmu osobnu odgovornost za svoje ocjene, da budu ambiciozni te da za svoj neuspjeh ne krive druge.



Post je objavljen 09.09.2009. u 19:52 sati.