Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Prženje etera i Zaljevski zvuk 20 - 22 sata

Večeras nam u Zaljevski zvuk dolazi Oi punk skupina iz Ike i Opatije, skračenog imena ŠTBK (nije baš potrebno eksplicirati što to znači, a ako je javite se na mail program@svid.hr i dat ćemo vam odgovor). Kako su oni prvi put u emisiji ići ćemo malo u same početke benda i vrtit ćemo njihove stvari. A kao i obično, vrtit ćemo sve aktualne hitove Ri rock scene.

A Prženje etera dijelimo dvije karte za koncert grupe Heavy Trash u Zagrebu (Boogaloo) što će se održati 17. rujna, pa vi od 21 sat zovite na 212-043 i dobijte karte.

A imamo i recenziju albuma: Los Natas
"Nuevo Orden dela Libertad"

Argentinski stoner psihodeličari Los Natas, ovog su srpnja izdali novi album. Još jedan hipnotički komad mjuze.
Album otvara stvar Las Campanadas. Počinje prebiranjem po akustari, da bi onda zabrundala stonerski nabasirana đitra koja nas vozi opustjelim postapokaliptičnim Mad Max predjelima. Tekst je jasno na španjolskom.
El Nuevo Orden... ili novi poredak je kombinacija stoner vožnje i melodijski izbrejkanog pjevanja, ali prilično nastavlja pustinjski obrazac prve pjesme. No za razliku od prve, tu imamo melodiozni refren. Jedna od dražih stvari na albumu. Dodajmo da prema interviewu benda, novi poredak ne predstavlja onu prijetnju teoretičara zavjere o zarobljavanju ljudske rase, već neku vrstu pozitivnog novog poretka unutar samih osoba. Valjda kako bi postali bolji ljudi.
Slijedi nam smirenje ili pak plutanje po svemiru, psihodelična Resistiendo Dolor. Klin đitre, klavijaturice u pozadini, zvučni efekti, pravo uživanje. I kada je prošao intro imamo pomalu punk rock stonericu. Fantastična stvar.
Hombre de Metal počinje solom na gitari snimljenim unazad, ala Hendrix i onda se rifuje u metal srednjem tempu uz, jasno, vokale na ehu i vječno prisutnim distorziranim istočnjačkim melodijama.
I onda pred kraj se pjesma postepeno ubrzava, kako bi ostvarila svoje ime u potpunosti.
Slijedi stvar Ganar Perder, neka vrsta stoner metal laganice. Na refrenu su se lijepo uklopile akustične gitare u stvar čime se Los Natas se još jednom pokazuju majstorima moderne psihodelije.
A da bi to potpuno potvrdili iznenađuju nas krajem pjesme koji kreće laganim latino solo na akustari preko gomile reverba, usna harmonika i završava tutnjem bas bubnjeva, kao nekakav indijanski Sundance.
S akustarama se nastavlja na pjesmi El Pastizal. Počinje kao Black Sabbath unplugged uz Hawkwind zvučne efekte. I onda se opet uključuje stoner distorzija, indijane na bubnjevima tutnje i spremni ste za još jednu vožnju pustinjom ili bar jedanaestim svemirom.
Nakon ove kozmičke odiseje vraćamo se u punk stoner vode instrumentalom David & Goliath. Neurotično rifovanje i izmjena nabasiranih djelova sa škriputavim solažama pokušava dočarati tu mitološku bitku, što ju je odlučila najobičnija pračka.
Nakon toga odmor uz Bienvenidos, minijaturu na akustari.
Pa onda opet jedna nabrijana stonerica 10 000. Da pravi punk stoner. Uzbudljivo za slušat kao i cijeli album do sada.
Posljednja stvar Dos Horses je instrumental koji se sastoji od međuigre klavira i akustične gitare i zapravo je produženi intro s početka albuma, čime se ovaj album zatvara u krug i poziva na još jedno slušanje. Naime, radi se o apsolutnom remek djelu i svi ljubitelji stonera i psihodelije ga naprosto moraju nabaviti.



A imat ćemo i osvrt na novi roman Nick Cavea "Smrt Bunnya Munroa"što je u petak istovremeno izašao u Hrvatskoj i Engleskoj.
Dakle radi se opet o romanu koji obrađuje seks i nasilje. Prati propadanje Bunnya od ljigavog ševca kojeg ne osjeća grižnju savjesti čak niti kada mu se žena ubije zbog njegovih prevara, do hodajućeg mrtvaca kojije očajan za jebom da napastuje neprivlačne žene i siluje narkomanke. Uglavnom postepeno gubljenje identiteta kroz ogromne količine cuge i tjelesnih izlučevina.
Bunny grižnju osjeti tek nakon smrti u nekoj vrsti čistilišta gdje se iskupljuje pred osobama koje je povrijedio, a one prihvaćaju iskupljenje, jer Cave vjeruje da su ljudi ipak u srži dobri i spremni oprostiti.
To je tip romana koji vodi svog glavnog lika iz gore situacije u najgoru i onda još goru, ali čitatelja to ne smeta jer je glavni lik naprosto jedan od najvećih ljigavaca u povijesti književnosti. Stoga se knjiga brzo čita, jer samo čekate koju zlobu će Cave Bunnyu smjestiti u idućem poglavlju.
U to ime poslušajmo pjesmu Loverman s Caveova albuma Let Love In.



Pozdrave i želje za novim poretkom šalju vam MT i ML

Post je objavljen 08.09.2009. u 13:43 sati.