Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Merkel pozvala na brzu i temeljitu NATO-ovu istragu zračnog udara u Afganistanu

Njemačka kancelarka Angela Merkel (slika) pozvala je u nedjelju na "temeljitu i brzu" istragu, provedenu pod vodstvom NATO-a, o događajima vezanim za zračni udar u sjevernom Afganistanu, koji je uslijedio na njemački zahtjev, o čemu pišu njemački mediji.

Istraga treba pokazati sve okolnosti i opravdanost napada, a posebno da li su u njemu poginuli civili. Kancelarka je istaknula kako će "duboko žaliti" ako je u zračnom napadu poginuo neki civil, te je ustrajala na tome kako je cilj njemačke misije u Afganistanu pridobiti potporu i povjerenje stanovništva.

Afganistanski dužnosnici tvrde da je u zračnom napadu izvršenom u petak rano ujutro u pokrajini Kunduz poginulo 70 ljudi. Zračni napad uslijedio je nakon što su talibanski militanti ukrali dvije cisterne goriva, a stanovnici se okupili da izvuku malo benzina iz cisterni.

Prethodeći tomu afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je kako je "bilo kakav napad na civile neprihvatljiv" i najavio istragu, javljaju tamošnji mediji.

Britanski ministar vanjskih poslova David Milliband, čija zemlja u ISAF-u ima najviše vojnika iza SAD-a, također je zatražio hitnu istragu o zračnom napadu, izrazivši bojazan od prestanka povjerenja Afganistanaca u međunarodne snage, javio je Associated Press.

Post je objavljen 07.09.2009. u 10:22 sati.