Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Izlet za pamćenje

foto :Barica Mihoković
U nedjelju 23. 8. 2009. gospođa Ivka Mađar, predsjednica Udruge žena Kladare organizirala je zajednički izlet. Njih dvadesetak, najprije se manjim autobusom odvezlo i kupalo u novim koprivničkim bazenima.
U povratku, uz prethodnu najavu, posjetili su kuriju "DVOR BARNAGOR" u Čepelovcu, koji je od 1987. godine obiteljsko " Imanje Jelušić Kranželić". Na ulazu ih je dočekala vlasnica, poznata književnica Božica Jelušić. Osobno je provela goste vanjskim dijelom do potoka Barna, a posebno unutarnjim dijelom zdanja. Dvorac je okružen engleskim parkom, voćnjakom, livadom i šumom. Ugodan je stambeno, nekad i gospodarski objekat u obliku slova "L", kojim dominira jednokatna vertikala kule sa dvije prozorske osi namijenjene također stanovanju. Gradila ga je obitelj Trezić 1866. godine prema zamisli viteza Petra von Trezića, koji je titulu i posjed dobio za zasluge u bitci kod Solferina 1859. godine. Sagrađeno je u duhu postbaroknoga, neoklasicističkog graditeljstva. Stvorio je ugodan ladanjski ambijent, sa devet stambenih prostorija. Kuriju je potom naslijedio Maksimilijan von Trezić (umro 1936.) koji je oženio Constanzu Broschek de Boroglav iz Trenta (umrla 1941.) Potom je ostala u vlasništvu Lothareve supruge Jovanke Mihaljević. Lothar von Trezić bio je unuk utemeljitelja objekta. Godine 1987. prodajom prešlo je u posjed obitelji Jelušić – Kranželić. Novi vlasnici su sistematski obnavljali tada zapušteni objekt. Nekadašnje gospodarske zgrade poznata književnica Božica Jelušić i njen suprug dipl. Ing. Đuro Kranželić preuredili su u atelje. U njemu se održavaju književne večeri i slikarske kolonije, eminentnih slikara Hrvatske i šire.
foto :Barica Mihoković

U dvorcu je izložena umjetnička zbirka slika, skulptura, keramike i drugo, prema dostupnom katalogu, više od dvije stotine autora. Posebna je vrijednost Schloss Barnagora, kako je upisan u zemljišnim knjigama, sačuvano stilsko pokućstvo (uglavnom altdeutsch i drugih stilova), bidermajerski kamini i obiteljska knjižnica sa oko tri tisuće knjiga klasike, napisanih na sedam stranih jezika. U proteklih 22 godine dvorac je obnovljen. Vrijedni komadi namještaja su restaurirani. U veliki posao restauracije i dopune inventara uključili su se brojni eminentni umjetnici, prijatelji obitelji. Ove godine obnovljeno je i 508 m2 vanjske fasade sačuvanog povijesnog zdanja. Danas je to privatni "muzej", zbirka umjetnina, mirna oaza tišine, pjeva ptica, mjesto odmora i ozbiljnog rada književnice Božice Jelušić. Velik dio svog opusa od 37 do sada objavljenih knjiga nastao je u mirnom ambijentu Dvorca Barnagor. Uz najavu i po dogovoru primamo posjetitelje, rekla je poznata književnica. Grupa Udruge žena Kladare prezadovoljna i puna dojmova završila je izlet.
Barica Mihoković
FVK novosti

Post je objavljen 06.09.2009. u 16:20 sati.