Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Hrvatski povijesni portal o Drugom svjetskom ratu


Spomenuo sam, da sam odnedavno moderator na Hrvatskom povijesnom portalu za temu Hrvatska u drugom svjetskom ratu.

Hrvatski povijesni portal
U toj ulozi, nastojim utjecati da diskusije budu što kvalitetnije: minimalizirati trolanje, osobna prepucavanja, propagandu, općenite lamentacije. Važno je držati re srazlike između činjenica, tumačenja i vrednovanja, o čemu sam pisao prošle godine ovdje na blogu: Hrvatska povijesna znanost o 1918. godini: između činjenica, tumačenja i vrednovanja. Važno je također uočiti trenutak kad rasprava o povijesti, pa čak i o vrednovanu i filozofiji povijesti, pređe u propagandu aktualnih političkih projekata, prvenstveno ustašoidnog, o čemu sam na blogu više puta pisao (članak Anti-antifašizam: prijetnja radikalne desnice, objavljen i na portalu h-alter).

Da bi se kvalitetno usmjerila rasprava, važno sredstvo kojim moderator raspolaže jest utjecaj na teme kroz određivanje naslova (topica), što moderator može mijenjati. Neke sam upise i diskusije izdvojio u nove topice, stavivši uži ili širi naslov. Laici obožavaju diskutirati o općim temama, tipa "povijesna sudba Hrvata u 1300 godina", "svi zločini komunizma", ili "sve žrtve drugog svjetskog rata u Hrvatskoj" isl.. Tako se može u beskraj presipati iz šupljeg u prazno, i vrednovati bez znanja (ideološka propaganda). Teže je diskutirati o specifičnim temama tipa "Kninska operacija studeni-prosinca 1944.", "Hrvatski državni sabor 1942." isl..

ONih koji se stvarno trude istražiti činjenice, da bi mog nešto kvalitetno u diskusiji reći, ima malo. Zanimljivih priloga ima, pa ako vas zanima, navratite!

Post je objavljen 06.09.2009. u 17:14 sati.