Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/podijelimoradost

Marketing

M U D R O S T

“Ja ljubim one koji ljube mene, i nalaze me koji me traže. U mene je bogatstvo i slava, postojano dobro i pravednost. Moj je plod bolji od čista i žežena srebra. Ja kročim putem pravde, sred pravičnih staza, da dadem dobra onima koji me ljube i napunim njihove riznice.” (Izrke 8:17-21)

Da li možete , iz navedenih stihova, pogoditi o čemu je riječ? Što je to što je vrednije od novca, zlata, srebra, luksuznih kuća, namještaja, jahti, automobila i još koječega? I da nemamo sve ovo predhodno možemo biti bogati ako to posjedujemo? To je MUDROST.
Riječ Božja kaže u Izrekama 8:11 “Jer mudrost je vrednija od biserja, i nikakve se dragocjenosti ne mogu porediti s njom.”
Skloni smo misliti da smo mudri. Poneki misle da su pametniji i mudriji od ostalih. Neki se uznose svojim znanjem. Riječ Božja kaže da znanje nadima. I sama poneki put zaključim: baš sam to dobro napravila. A neki put si kažem: Ovo mi nije bilo baš najpametnije. Ali, razmišljajući o tome zaključim da se nisam prethodno pomolila za to što radim, pa nije moglo bolje ni ispasti. U poslanici Rimljanima 12:16 čitamo: “Ne smatrajte sami sebe mudrima.” Izr 3:19-23
U Izrekama 3:19-23 zapisano je: “Jahve je mudrošću utemeljio zemlju i umom utvrdio nebesa; njegovim su se znanjem otvorili bezdani i oblaci osuli rosom. Sine moj, ne gubi to iz očiju, sačuvaj razbor i oprez. I bit će život u tvojoj duši i ures vratu tvome. Bez straha ćeš tada kročiti svojim putem, i noga ti se neće spoticati.”
Tko nam može dati nedostatnu mudrost? U poslanici Jakovu 1:5 piše: “Ako komu od vas nedostaje mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje obilno i bez prigovora, i dat će mu je.”, a u Izrekama 2:6 - “Jer Jahve daje mudrost, iz njegovih usta dolazi znanje i razboritost.”
U Bibliji se govori o mnogim mudrim ljudima: Isusu, Davidu, Salamonu, Danijelu, i dr.

- O Isusu, u Lukinom evanđelju 2:40,41, možemo pročitati slijedeće:
“Dijete je raslo i jačalo, napunjujući se mudrošću. I milost je Božja počivala na njemu.” i stihu 52: “A Isus je napredovao u mudrosti, rastu i milosti pred Bogom i ljudima.” U Matejevom evanđelju 13:54 čitamo: “Odakle ovomu tolika mudrosti i čudesna moć? Zar on nije tesarov sin?
Farizeji i pismoznanci i sav ostali narod iščuđavali su se Isusu kako mudro govori, a sin je siromašnog tesara i Marije. (Matejevo evanđelje 13:55-56)
Tako je Isus zbog svoje mudrosti postao kamen spoticanja za njih i od tada su vrebali priliku da ga pogube.

- Susrećemo se s Davidom koji je u mladosti bio siromašan pastir, ali je zbog svoje mudrosti stekao Božju naklonost i naklonost kralja Šaula koji ga je uzeo za slugu.
U 1 Samuelovoj u 17. poglavlju čitamo kako je David pobijedio Golijata. Golijat je bio snažan Filistejac koji je izazivao strah i trepet. David ga je pobijedio ispalivši kameni oblutak iz pračke, koju je sam načinio, u njegovo čelo. Stih u Izrekama 25:5 kaže: “Bolji je mudar od jakoga i čovjek razuman od silne ljudine. Jer s promišljanjem se ide u boj i pobjeda je u mnoštvu savjetnika.” A narodna poslovica “Snaga klade valja, a um caruje.” isto tako govori o tome koliko je mudrost moćna.

- Salamon, Davidov sin, rastao je u bogatstvu. Imao je sve što se poželjeti može. Kad je postao kralj suočio se sa silnom odgovornošću u upravljanju izraelskim kraljevstvom. Stoga je od Boga zatražio mudrost i znjanje. Bog ga je nagradio obilnom mudrušću, ali i neviđenim bogatstvom i slavom. (2 ljetopisa 1:7-12) Kralj Salamon je napisao Veliku zbirku mudrih izreka koju nalazimo u Bibliji.

- Danijel je bio mladić bez nedostatka, lijep, vrsan u svakoj mudrosti, dobro poučen i bistar. Bog mu je dao razumijevanje svih knjiga i mudrosti. U Danijelu 5:12 čitamo da se u njemu “našao duh izvanredan, bistrina, vještina da tumači sanje, da rješava zagonetke i da razrješuje teškoće.” Stoga ga je babilonski kralj Nabukodonozor uzeo sebi za slugu. Ostali kraljevi podanici postali su ljubomorni zbog toga i željeli su mu napakostiti. Tako je Danijel bio dva put bačen u jamu među lavove. Ali vjernost svome Bogu ga je izbavila iz nevolje.

Biblija je neiscrpan izvor mudrosti stoga bih pročitala još neke stihove.
- “Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na nj na svim svojim putovima. Ne umišljaj da si mudar: boj se Jahve i kloni se zla.,To će biti lijek tvome tijelu i okrepa tvojim kostima.”(Izreke 3:5.8)
- “Gospodnji strah početak je mudrosti, a razboritost je spoznaja Presvetog.” (Izreke 9:10)
- “Tko usteže svoje riječi, razumije mudrost, i razuman je čovjek mirna duha.” (Izreke 17:27)
- “Ima zlata i mnogih bisera, ali su mudre usne najdragocjeniji nakit.” (Izreke 20:15)
- “Mudrošću se zida kuća i razborom utvrđuje, i po znanju se pune klijeti svakim blagom dragocjenim i ljupkim.” (Izreke 24:3)

Podugačak bi bio spisak svih primjera o mudrosti zapisanih u Bibliji stoga ću zaključiti svoju poruku sa stihom iz Izreka 8:33-35 - “Poslušajte pouku, da stečete mudrost, i nemojte je odbaciti. Blago čovjeku koji me sluša i bdi na mojim vratima svaki dan i koji čuva dovratnike moje. Jer tko nalazi mene, nalazi život i stječe milost od Jahve.”


Post je objavljen 05.09.2009. u 22:43 sati.