Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/manekineko

Marketing

Nara, prvi (recimo) put. Dio četvrti: Shin-Yakushi-ji

Od zanimljivosti u gradu ostao mi je još jedan (budistički) hram, Shin-Yakushi-ji. Kako mu ime kaže (shin = novi), sagrađen je poslije Yakushi-ji hrama koji se nalazi južnije od Nare, ali i dalje je prilično star, iz 8. stoljeća. Sagrađen je da bude bliže središtu grada od starog hrama, ali kako se Nara mijenjala kroz stoljeća sad se nalazi u zabačenom predgrađu, i treba malo lutati uličicama između kuća i vrtova da bi ga se našlo. Iskreno, to mi je bio najljepši dio obilaska Nare. Toliko mi je stvarčica zaokupljalo pažnju...
Photobucket
(otrcani Toyotin kombi parkiran na taman dovoljnom komadu tla, kao u Dalmaciji)

Izložba žir-umjetnosti na zidu jedne kuće.
Photobucket

Strašilo se odmara od posla.
Photobucket

Taman kad se zapitaš jesi li zalutao u svim tim uličicama...
Photobucket
(svaka im čast, znakići su postavljeni na strateškim položajima)

Cestica do hrama
Photobucket

Veseli crijep (prikazan je Ebisu, jedan od 7 bogova sreće koji je izvorno bio ribarsko božanstvo i jedini od sedmero porijeklom iz Japana - ostali su došli iz Kine)
Photobucket

Kip usred predgrađa.
Photobucket

Zvjerčica čuvar hrama.
Photobucket

A evo i samog hrama.
Photobucket
Navodno zgrada pokazuje utjecaj klasične grčke arhitekture (makar je tu sličnost s grčkim hramovima ne vidim). Ako se pitate kako je grčki utjecaj došao do Japana: Aleksandar Makedonski ga je doveo do Indije, a iz Indije ga je kroz Kinu i Koreju do Japana doveo budizam.

Zgradi pripada neobična čast da je jedina građevina iz svog vremena (8. stoljeće) koja nije izgorjela, i da još uvijek sadrži originalni set kipova Yakushi (liječničkog) bude i 12 nebeskih generala. Kipovi su izrađeni od gline koja je nekoć bila obojana, poprilično su veliki (3-4 metra) i impresivni! Ne samo pozom i kvalitetom izrade, već i karakterizacijom lica... Slikavanje unutar hrama nije bilo dozvoljeno, ali kupila sam nekoliko razglednica. Svaki od 12 generala asociran je s jednim znakom kineskog horoskopa:
Konj
Photobucket

Ovan
Photobucket

Pas
Photobucket

Vol
Photobucket

Od Shin-yakushi-ji našla sam put natrag do središnjeg parka, i uputila se kroz park glavnom cestom porubljenom parovima kamenih svjetiljaka natrag prema središtu Nare.
Photobucket

Još fotografija na Photobucketu.

Post je objavljen 06.09.2009. u 16:55 sati.