Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Obama u procjepu između dva važna načela

Piše Bojan Klima

U obrani Amerike od terorizma, administracija predsjednika Georgea Busha koristila se i vrlo kontroverznim metodama. U vojnom zavoru Guantanamo sumnjivci su držani godinama, iako protiv njih nije bila podignuta optužnica. Bez sudskog naloga prisluškivali su se telefonski razgovori osumnjičenih terorista i njihovih pristaša. CIA je u stranim zemljama imala tajne zatvore. Prilikom istraga zbog terorizma koristile su se oštre metode.

Kada je stupio na dužnost, predsjednik Barack Obama je izjavio da se želi 'koncentrirati na budućnost, a ne na prošlost'. Time se – piše komentator lista Washington Post Fred Hiatt – politika njegove vlade našla u procjepu između dva važna načela.

S jedne strane, Amerika je pravna država. 'Ako se torturom krši američki zakon, a krši se, te ako su je Amerikanci koristili – a pokazalo se da jesu – onda to ne može biti ignorirano, zaboravljeno ili sakriveno pod tepih. Kada druge zemlje krše ljudska prava, Washington to kritizira i traži pozivanje na odgovornost. I u vlastitom se slučaju treba tako ponijeti' – piše Fred Hiatt.

Međutim, Amerika je također zemlja u kojoj se dvije političke stranke natječu na civiliziran, miran način te postoji mirna rotacija vlasti. Kada dođu u Bijelu kuću, predsjednici se ne osvećuju svojim prethodnicima - ni putem suda, a ni na druge načine. Kada bi predsjednik Obama sada započeo istraživati što je George Bush činio u obrani zemlje, to bi možda otvorilo svojevrsnu Pandorinu kutiju, stvarajući presedan koji bi mogao blokirati funkcioniranje niza budućih vlada. Kako je rekao bivši dopredsjednik države Richard Cheney, otvorila bi se mogućnost 'istraga iz osvete', inspiriranih isključivo političkim a ne pravnim motivima.

Svojim navigavanjem između ova dva principa, predsjednik Obama nije zadovoljio niti svoje pristaše koji traže kažnjavanje državnih dužnosnika, tajnih agenata i istražitelja, ali niti svoje političke protivnike koji tvrde da nema mjesta istragama jer se nije kršio zakon.

Komentator washingtonskog lista smatra da bi zato bilo najbolje osnovati posebnu istražnu komisiju na visokoj pravosudno-političkoj razini koja bi ispitala obrambenu strategiju Bijele kuće nakon 11. rujna 2001, kao i njezine posljedice. Analizirala bi se i uloga Kongresa na tom području, jer je državnu zakonodavno tijelo odobrilo većinu od tih mjera. Takva bi istražna komisija bila slična južnoafričkim Povjerenstvima za istinu, nakon pada apartheida. Kazna se ne bi izricala pod uvjetom da odgovorni daju potpun, javni uvid u sve svoje poteze i odluke. Fred Hiatt smatra da bi to za Ameriku bila dobra lekcija te da bi se tako vjerojatno izbjeglo ponavljanje nekih pogrešaka iz prošlosti.


Post je objavljen 31.08.2009. u 20:55 sati.