Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prezbiterijanci

Marketing

Vječnost

„Mi ne gledamo na ono što se vidi, nego na ono što se ne vidi, jer je ovo što se vidi prolazno, a ono što se ne vidi vječno.“ 2. Kor 4, 18

Postoji nešto, duboko u svima nama, što ne može podnijeti prolaznost. Teško podnosimo da nešto postoji u jednom trenutku i onda više nije. To nas pomalo plaši. Plaši nas naša vlastita prolaznost, prolaznost naših osjećaja i svega oko nas. Željeli bismo nekako uhvatiti vrijeme. Tražimo razlog i vrijednost našeg postojanja i svega što radimo.

Zato i one trenutke strastvene ljubavi, privlačnosti i naklonjenosti dva ljudska bića jednog drugome želimo učiniti vječnima, da nikada ne prođu. Imamo potrebu da i svaku onu vremenitu, strastvenu ljubav doživimo kao vječnu i jedinu pravu.

To je i razlog ljudskog prisjećanja, naših jubileja. Želimo da neki događaji ne padnu u zaborav, da imaju vječni značaj i vrijednost. U tome je i razlog zašto želimo učiniti nešto veliko i vrijedno, da nas se pamti. Zato se često mašimo i sjete, posebno kada vidimo kako starimo i prolazimo.

To je čovjek. Svi težimo ka nekoj vječnosti i vječnim vrijednostima, to je duboko u nama.
Međutim, koliko god nastojali, vječno nikako ne možemo naći i dohvatiti u vidljivom, opipljivom i prolaznom. Vječno je našim osjetilima nevidljivo, neopipljivo i neuhvatljivo. Vječnost možemo naći samo „očima“ vjere. Očima vjere moramo prihvatiti da je sve vidljivo, i sve naše vrijednosti, nastalo iz nevidljivog i duhovnog, iz smisla koji nam je dan i koji nas okružuje.

„Vjerom spoznajemo da je svijet Božjom riječju načinjen, tako da iz nevidljiva postade vidljivo.“ Heb 11, 3

Razlog i vrijednost našeg postojanja i postupaka nije u nama samima, već sve što postoji svoje počelo ima u Bogu. Bez njega, samo po sebi, sve je prolazno. No sva ljubav, i sva naša nastojanja svoj razlog i vrijednost imaju u Bogu i zbog njega. A On jednostavno jeste, On je vječan.

„Boga nitko nikada nije vidio. Jedinorođeni koji je Bog, koji počiva u Očevu krilu, nam ga je objavio.“ Ivan 1, 18

Nevidljivi i neopipljivi Bog je prije dvije tisuće godina postao vidljiv i opipljiv kroz svoga Sina Isusa Krista. Vječni Bog, koji je Duh, i kojega nitko nikada nije vidio ili opipao, objavio se u vremenu, u ljudskom tijelu, postao ljudima vidljiv i opipljiv, te pobijedio smrt i uskrsnuo. Bog nam je najjasnije moguće pokazao sebe, svoj karakter i svoju volju. Sve to je učinio iz svoje ljubavi, da bi nam pokazao Put u vječni život i ohrabrio našu nadu i vjeru.

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 29.08.2009. u 16:43 sati.