Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rasmussen sudjelovanjem na iftaru potvrdio poštivanje islama

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen sudjelovao je jučer s turskim čelnicima na iftaru, večeri nakon posta tijekom ramazana i tako očitovao svoje poštivanje islama.

Imenovanje bivšeg danskog ministra vanjskih poslova na čelo NATO-a izazvalo je svojedobno protivljenje Turaka, jedine muslimanske zemlje u Sjevernoatlantskom savezu. Ankara mu je zamjerala što se tijekom krize izazvane objavljivanjem karikatura proroka Muhameda objavljenih u danskom tisku pozivao na slobodu izražavanja.

"Smatrajte moju nazočnost večeras ovdje izražavanjem poštivanja islama, jedne od velikih religija svijeta", rekao je Rasmussen.

"Post podučava strpljenju, skromnosti, suzdržavanju i pozornosti na siromašnije. To su univerzalne ljudske vrijednosti koje nadilaze kulture i religije", rekao je.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan koji je u vrijeme krize javno kritizirao Rasmussena, rekao je večeras da je sudjelovanje glavnog tajnika NATO-a na večeri nakon posta značajna poruka turskom narodu i muslimanskom svijetu.

Rasmussen je ranije razgovarao s Erdoganom i predsjednikom Abdulahom Gulom. Danas je završio njegov posjet Turskoj.

Post je objavljen 28.08.2009. u 18:48 sati.