Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO: Nova doktrina za strane vojne snage u Afganistanu

Glavni zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu je nedavno objavio novu doktrinu za oko 100.000 vojnika, od sada zaduženih da zadobiju povjerenje Afganistanaca, koji će odlučiti tko će pobijediti u ratu, prema NATO-u.

General Stanley McChrystal (slika) koji zapovijeda dvjema međunarodnim vojnim snagama u Afganistanu, NATO-ovim ISAF-om i američkom Operacijom trajna sloboda, objavio je taj dokument na sedam stranica dok nasilja afganistanskih pobunjenika i gubici stranih postrojbi dosižu rekorde u nekoliko posljednjih mjeseci.

"Zadatak je zaštititi afganistansko stanovništvo. Afganistanci će odlučiti tko će pobijediti u ratu i mi (afganistanska vlada i strane postrojbe) boriti ćemo se za njihovu podršku", piše McChrystal.

Njegov prethodnik je odstupio u svibnju nakon pogreške američke vojske na zapadu zemlje. Prema podacima afganistanskog istražnog povjerenstva 97 civila je poginulo u američkim zračnim napadima u pokrajini Farah.

Afganistanska vlada je utvrdila da je ubijeno 140 civila, a američka vojska priznaje da je stradalo između 20 i 30 civila i između 60 i 65 talibana.

Od tada američka administracija traži novi pristup afganistanskom sukobu i zahtijeva da se u prvom vodi računa o civilima, a ne pobunjenicima, naglašava McChrystal.

On je stupio na dužnost sredinom lipnja i uskoro treba administraciji predsjednika Baracka Obame predati izvješće u kojom će tražiti pojačanja za Afganistan.

Post je objavljen 28.08.2009. u 18:42 sati.