Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rasmussen o suradnji Grčke i Turske

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da bi Turska trebala proširiti mandat svojih postrojbi u Afganistanu i sudjelovati u borbi protiv terorizma u toj zemlji, u razgovoru za turski tisak objavljenom u srijedu.

"Naravno da je na saveznicima da odluče na koji će način pridonijeti" operacijama NATO-a u Afganistanu, rekao je Rasmussen za list Milliyet.

No, slanje borbenih postrojbi u tu zemlju bilo bi "pozdravljeno s velikim zadovoljstvom", dodao je.

Rasmussen je istaknuo kako smatra da bi vojnici iz jedne muslimanske zemlje na prvoj crti bojišnice protiv talibana i Al-Qaide pomogli da se i druge muslimanske zemlje uvjeri "kako bi to nije vjerski rat nego borba protiv terorizma".

Turska u Afganistanu ima 730 vojnika čija je misija ograničena na Kabul i njegovu okolicu.

Najavila je da bi mogla povećati broj svojih vojnika u Afganistanu, ali bi oni i dalje ostali u Kabulu. Smatra da može doprinijeti i na druge načine a ne samo vojne, kao što je obuka afganistanskih vojnika i policajaca, pomoć u obrazovanju i zdravlje.

Rasmussen će danas posjetiti Ankaru gdje će se sastati s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Grčka je glavnom tajniku NATO-a koji je sinoć navečer stigao u Atenu, izrazila spremnost da surađuje s Turskom u NATO-u.

Rasmussen je u utorak osudio spor Grčke i Turske, ocijenivši da to otežava zadaće NATO-a u Afganistanu i Africi.

"Paradoksalno je da se Grčka i Turska nalaze jedna pored druge u misijama NATO-a u Afganistanu i Somaliji a ne surađuju. Treba riješiti taj problem, no u njegovoj biti je to što Turska ne priznaje jednu članicu EU-a (Cipar)", rekao je glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova Grigoris Delavekouras.

Rasmussen je danas razgovarao s grčkim premijerom Costasom Caramanlisom, ministricom vanjskih poslova Dorom Bakoyannis te ministrom obrane.

Post je objavljen 27.08.2009. u 15:57 sati.