Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/usisac

Marketing

Ljekovite gljive (kefir)

Kefir (na tur. "köpürmek" = "pjeniti se") je gusti tečni mliječni napitak koji se sastoji od ugljične kiseline i etil alkohola i koji potiče sa Kavkaza. Također postoji kefir sa vodom koji za vrenje koristi šećer.



Mliječni kefir nastaje tako što se u kravlje, ovčije ili kozje mlijeko stave grumenčići kefira, simbioze od bakterija mliječne kiseline, streptokoka, mikrokoka i gljivica i tako ostave jedan do dva dana. Pri tome se mlijeko fermentira. Optimalna temperatura je od 10 °C do 25 °C. Sadržaj alkohola može varirati od 0,2 do maksimalno 2 promila. Masti i proteini odgovaraju sastavu mlijeka koje se koristi. Takav kremasti napitak ima kiselkast ukus.

Grumenčići kefira, "gljive", mogu narasti kao orah ali nije neobično da budu veliki i kao šaka, gumene su konzistencije i sastoje se od proteina, masti i polisaharida koje proizvode različite bakterije. Ti grumenčići se razmnožavaju vremenom i udvostruče masu za 14 dana. Suvišni grumenčići kefira se mogu osušeni ili zamrznuti sačuvati i dati nekom drugom. Grumenčići kefira ne smiju dugo stajati u dodiru sa metalima, ali nije problem ako se promiješa sa kašikom od plemenitog čelika.

Za industrijski proizveden kefir se obično ne koriste "gljivice" nego hmelj i specijalno odabrane kulture bakterija koje ne odgovaraju kompleksnoj mikroflori prirodnog kefira, da bi tako dobijeni napitak zadržao isti ukus. Drugi razlog zašto se ne koriste prirodne "gljivice" kefira je što se pri skladištenju oslobađa ugljični dioksid što može izazvati eksploziju u pakovanju. Tradicionalni kefir sadrži mikrofloru koja se prilagođava sredini, na primjer mijenja se sa godišnjim dobima.

Sastav mliječnog kefira:

Mikroorganizmi:
- mliječna kiselina i gljivice
Sastojci nastali vrenjem:
- ugljična kiselina i etil alkohol
Hranjivi sastojci:
- proteini i polisaharidi
Vitamini:
- vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6,vitamin B12, vitamin D, niacin
Minerali:
- kalcij, željezo, jod
- voda

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vodena gljiva (kefir):



- regulira izmjenu tvari u organizmu
- liječi bolesti krvnih žila, srca
- rastvara kolesterol u krvnim žilama
- liječi žuč, čisti žučne puteve, dvanaesterac
- rastvara žučne kamence,
- liječi jetru i slezenu
- liječi želudac, crijeva i djeluje na nestanak čireva
- proizvodi antibiotike i liječi upaljena mjesta
- regulira krvni tlak
- liječi bolesne bubrege i kontrolira mokraćne puteve
- zaustavlja razvoj metastaza
- spriječava brzo starenje
- u tijelu regulira pomanjkanje energije i štiti od stresa
- sadrži vitamine potrebne za život ....

Upute:
- 6 kašika kefira
- 6 kašika šećera
- 1-2 smokve ili 10-ak kom. suhog grožđa (grožđice)
- 1-4 limuna (optimalno)

Ne raditi s metalnim predmetima, samo sa staklenim i plastičnim, jer je osjetljiva na metal. U staklenu teglu sa zatvaračem (2.5 l) stavi 6 kašika kefira ispranog u gustom cjedilu hladnom vodom. Dodaj šećer, suho voće (smokve, grožđice), dobro opran i raspolovljen limun. Sadržaj zalij hladnom vodom do vrha, promješaj i stavi na svjetlo mjesto. Svakih 24h sadržaj dobro promiješaj. Vrijeme fermetacije je 2-3 dana (kada se grožđice podignu do vrha posude). Kada dobiješ željenu fermataciju odstrani grožđice, iscijedi limun i sadržaj procijedi u flašu i stavi u frižider. Kefir u cjedilu dobro isprati hladnom vodom i ponoviti postupak. Poslije svakog postupka kefir se namnoži približno za dvije kašike. Dok god ne dobiješ viška 6 kašika koristi svu količinu kefira. Kefir se može držati par dana u vodi prekriven vodom u šećeru.

Ne bacaj kefir, jer se teško nabavlja i veoma je dragocjen. Kefir kao napitak pomaže u liječenju i produžavanju života ....


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tibetanska gljiva (kefir):



Gljivu su uzgajali tibetanski monasi. Ima navedena ljekovita svojstva:

- regulira izmjenu obrambenih tvari u organizmu.
- liječi bolesti srca, udara i razgrađuje kolesterol u žilama.
- liječi gušteraču, jetru i slezenu.
- liječi žuč, čisti žučne kanale, dvanaesterac i otapa žučne kamence.
- liječi želudac i crijeva, dvanaesternik i otapa žučne kamence.
- gljiva stvara antibiotik i liječi upalna mjesta u organizmu.
- regulira krvni tlak.
- liječi oboljele bubrege i kontrolira bubrežne potove.
- otklanja, odnosno koči razvitak novih metastaza.
- regulira mlitavost i umornost koji su prouzročeni stresovima.

PRIPREMA ZA JEDNU OSOBU:
Dvije jedaće žlice gljiva preliti sa Ľ litre (2 i pol deci) nekuhanog mlijeka. Poslije 24 sata propasirati preko plastičnog cjedila pomoću drvene ili plastične žlice. Tako procijeđeno mlijeko je gotovo za piti. Gljivu, preostalu na plastičnoj mrežici cjedila treba dobro isprati u tekućoj hladnoj vodi i spremiti u čistu staklenku (npr. od kiselih krastavaca, cikle itd.). Staklenu posudu sa mlijekom držati po strani u kuhinji na sobnoj temper

Post je objavljen 07.09.2004. u 21:40 sati.