Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Vrtovi Versaillesa

Ne bi čovjek vjerovao kako vrijeme prolazi, a u stvari, već je prošlo i više od pola godine otkako smo bili u dvorcu Versailles.

Ovaj put smo se odlučili otići još jednom, i svakako vidjeti vrtove.

Ako želite izbjeći ovo:



a to "ovo" su gužve na ulazu, onda svakako kupite kartu ranije - preko Interneta ili u Fnacu (Fnac je robna kućna multimedija, i ima je skoro na svakom koraku u Parizu). Doduše, tako možete kupiti kartu samo za dvorac, ali redovi za vrtove su ionako puno manji i idu brže.

Imajte na umu da je vikendom karta skuplja (za dvorac imače košta 13€, za vrtove 8€ - zajednička karta košta 21€, a vikendom 25€).

Mi smo čekali u jednom redu 1h45min. To je bio red za karte.
Kad smo napokon mislili da smo ušli. dočekao nas je drugi red. Čekali smo oko 50 min. To je red za pregled torbi.

I onda su dotični čekali za red u WC. zubo Jedno 20ak minuta.

Zgrozila sam se od tolike loše organizacije inače dobro organiziranih Francuza, i onda sam saznala da je u tijeku renoviranje, i da je takvo stanje samo privremeno. Odmah mi je bilo lakše, huh.

Isto tako, imajte na umu da Versailles ne radi ponedjeljkom, a da je u periodu od listopada do travnja ulaz u vrtove besplatan (doduše, u tom periodu ne rade ni fontane).

Moram priznati da su se svi moji gušti za istraživanje vrtova pogubili negdje u redovima, među masom, i prvi dojam je bio, ono, kao "pih, ništa naročito, očekivala sam više" zubo

Međutim, ne dajte da vas moj dojam obeshrabri, jer stvarno je bilo (i jeste) lijepo.











Imam osjećaj, da je Marija Antoinette pobjegla u vrt, revolucionarna masa je ne bi nikad pronašla zubo



Dvorac je zbilja ogroman, preogroman. Svaki kralj je nadodavao jedno svoje krilo. Ali vrt je veći, ne znam, valjda trideset puta, i više. Bez pretjerivanja.

Naime, na ulazu u vrtove dobijete kartu za snaći se zubo, jer je vrt odjeljen tematski. I na toj mapi dvorac se čini kao ulazna vrata nekog stana.


U svakom slučaju, lijepo proveden dan, ako zanemarimo čekanje i određenu bezvoljnost (u stvari, umor) koji je proizašao iz toga.

A u vrtove ćemo se morati definitivno vratiti, jer smo vidjeli jednu osminu. Ako i toliko. smokin



Post je objavljen 20.08.2009. u 23:19 sati.