Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/bolimozak

Marketing

Advocatus diaboli (ili zašto treba razumjeti Vladu)

Ovaj tekst sam počeo pisati prije nekog vremena, no zahvaljujući lijenosti i godišnjem odmoru, nikako ga dovršiti. No, kako načuh glasine o provedbi ideje o smanjivanju plaća zaposlenih u poduzećima u većinskom državnom vlasništvu za 10%, odlučih ga ipak dovršiti... Također, dragi čitatelju, primi moje isprike povodom duge pauze između dva teksta.

...

Pred nešto više od mjesec dana politička situacija u Lijepoj našoj se značajno promijenila i postala znatno uzbudljivija. Jedini Sin Sunca, dr. Ivo se povukao sa svih ključnih pozicija i ostavio narod, državu i Vladu tužne, uplakane i izgubljene. Grozna situacija nastade - kao da je ona neimenovana žena ostavila Mišu Kovača - i nebo je plakalo i izgubilo sjaj. Osim emocionalnih rana, na vidjelo su došle i neke zanemarivane sitnice poput, na primjer, vrlo izglednog bankrota (uz standardni narodni folklor na koji su svi davnih dana navikli - korupciju, krađu, namještanje poslova i sl). Na sveopću sreću, njegova očinska figura zamijenjena je drugom, majčinskom. Novoizabrana premijerka, neustrašiva i odlučna, vrsna peračica suđa i guliteljica krumpira odlučila je staviti stvari na svoje mjesto. Još uvijek su se čuli (sad već vrlo tihi) glasovi da "nismo pred bankrotom" i da smo "stabilna država", a donešen je i jedan od, kako reče izvjesni visokopozicionirani doktor iz Vlade, "najnaprednijih Zakona u Europi". No, unatoč snazi matrijarhata, padoše u vodu neradne nedjelje, propušilo se i počelo lamentirati pred budućim potpunim krahom državne blagajne. "Na ljutu ranu ljutu travu! Na ljutu ranu lukavi način pranja (na samo 40°C)!", jamačno je pomislila naša Kraljica Majka i odlučila (uz par premišljanja) pod svaku cijenu namaknuti prijeko potreban novac.

Sad, kako to učiniti? Porez na luksuz? Smanjenje troškova? Smanjiti budžet Agenciji za opremu pod tlakom (2.486.250 kn), Agenciji za borbu protiv dopinga (4.760.501 kn) ili Šumarskoj savjetodavnoj službi (53.705.698 kn)? Možda revidirati svrhu postojanja Ureda za koordinaciju sustava procjene učinka propisa? Smanjiti globazni državni aparat (upper rat, kako to reče V. Pelevin)? Ne, sve su to loše ideje. Najbolje je uzeti narodu. Rečeno, učinjeno!

No, kako to obično ide, narod se buni. Uvijek se stvore tu nekakve udruge, skupovi, oporbe i razni drugi jebivjetri te protestiraju. Nikad s narodom na zelenu granu; čovjek se mora na glavu postaviti da raznim penzićima, sindikalistima, trudnicama, invalidima i sličnima objasni da je to sve radi njih i da se sve te nepopularne mjere poduzimaju da bi nam svima bilo bolje. Ma kakvi! Žali bože. Samo bi se bunili. Srećom, nisu svi takvi. Ja, za razliku od mnogih, skoro u potpunosti razumijem svu tu muku koju prolazi naša Kraljica Srca i njeni vjerni ministri; sav taj trud koji ulažu da *nama* bude bolje! Točni razlozi za baš takvo ponašanje kakvo pokazuju mi nisu posve jasni, ali imam par dobrih ideja koje bi moglu malo rasvjetliti taj misterij... Stoga, kao advocatus diaboli pokušat ću tebi, dragi čitatelju, (jednim od tih što stalno prigovaraju) pomoći da shvatiš svu dubinu i problematiku ove delikatne teme.

Religiozno obrazloženje

Nedvojbeno, Hrvatima je religija velika utjeha u ovim teškim vremenima. Kako nas sve religije uče, svijet je loše mjesto, dugotrajno mučenje prije konačne nagrade. Možda tu treba tražiti razloge!

Uzmimo u obzir drevnu mudrost indijske misli; Trimurti, sveto božansko trojstvo, čine Brahma (stvaratelj), Vishnu (održavač) i Shiva (uništavač). Prvi hrvatski predsjednik, dr. Tuđman, stvorio je ovu našu državu, osamostalio nas i izbavio iz kandži komunizma. Vishnu, dr. Sanader, u svojoj beskonačnoj mudrosti nas je održavao, hranio, gradio ceste i dizao nam standard. Vrijeme je za kraj i Mahadeva Mahashvara Parameshvara Jadranka Kosor je stupila na scenu da uništi/transformira naš mali svijet. Božansko trojstvo, u svojoj prevelikoj svetosti, planira sve obnoviti. Nakon uništenja dolazi reinkarnacija, novo rođenje... Lijepa Naša će ponovno zasjati kao raj na zemlji.Ili, možda korijene treba tražiti u kršćanstvu. Kad (uskoro!) popularni židovski tesar dođe na bijelom konju (ili je to Kalki, Vishnuov avatar, poslan da uništi svijet?), protjera Sotonu i bolesti (koje je, doduše, prije toga sam pustio) nastupit će posljednji sud. Sad, oni koji su vjerovali, dobro će proći. Također, jedan od potrebnih uvjeta za prijavu u Raj je siromaštvo ("Lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje." - Luka 18:25). Da tu ne bi bilo problema, Premijerka je odlučila pomoći. Pod laganim Premijerkinim poticajem, svi će (p)ostati gladni, siromašni, goli i bosi ("Doista, onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima." - Matej 25:29). Eto, dio problema je riješen. Da je narod malo manje tvrdoglav, već je trebao dati 90% svoje plaće i ubrzati postupak ("Svakomu tko od tebe ište daji" - Luka 6:30), a ne svaljivati tu odgovornost na Premijerku. Naravno, kad svi budu gladni i siromašni, počet će moliti i vjerovati. I, eto preduvjeta za vječno blagostanje u Raju.

Umjetničko-filmsko obrazloženje

Cijeli je svijet pozornica, rekao bi Shakespeare, a jamačno se to može primjeniti i na Hrvatsku. Usudio bi se reći da je i situacija u Lijepoj Našoj u biti samo jedna post-modernistička-teatar-apsurda-nadrealistička bajka. Nešto što bi bila potpuno besmislena predstava gdje Alisa u zemlji kandidatu za ulazak u EU čeka Godota (i svaku ulogu glumi Ivo Gregurević). Cijela Vlada su glumci, masno plaćeni za lošu glumu i kreveljenje. Nešto poput Adama Sandlera. Scenarij je u rangu Seagalovih filmova i narod sve to gleda, bez para za kokice. Ali, glumci se super zabavljaju. Točno mogu zamisliti one izjave pred plakatom filma: "Ja sam se jako uživio u svoju ulogu i smatram da je moj lik primjer jednog modernog političara.... bla bla bla... glumiti uz ovu postavu je bio izvrstan poticaj da dam sve od sebe i jedno nezaboravno iskustvo... bla bla bla". Također, vrijedno je spomenuti i trash elemente ove predstave. Glavni junaci se ponašaju kao kreteni i uvijek idu u neposrednu opasnost. Standardno, čudovište/ubojica se krije u grmu, u šumarku udaljenom od ceste, a "junak" zanemarujući razumne savjete, odlazi prema pogibelji; publici ništa ne vrijedi urlati "ne idi tamo!".

S druge strane, možda objašnjenje treba pronaći u drugoj vrsti umjetnosti; popularnom Big Brotheru. Onomad, 1998. godine, u kinima je igrao "Trumanov Show", tupavi film o tupavom liku koji ne zna da je on cijelo vrijeme u jednoj cijelo-životnoj epizodi Big Brother-a. Svi oko njega su glumci i sav scenarij i režija su brižno pripremljeni i osmišljeni. Možda je tako i u slučaju lijepe naše; Vlada i mi smo samo dio jedne brižno orkestrirane tragikomedije. Koja je, drugima, iznimno zabavna. Ili dio kakvog eksperimenta.


Teorija zavjere

Kad već spominjem moguće 24-satno Big Brother snimanje, valja razmisliti i o potencijalnim urotama! Dobro je poznato da nas konstantno strani zlikovci žele uništiti; još od vremena Mraka Komunizma. Od nesanice oboljeli vanjski neprijatelj (i njegova petokolonaška, unutarnja banditska bratija) na sve načine želi upropastiti Lijepu Našu, otet prekrasno more, nebo, tvornice i zatrti nam duh, povijest i ime! Mnoštvo ihe je, od jugonostalgičaskih srbočetničkih komunista, boljševika, titoista, ICTY-a mafijaša, tajkuna, RNB pjevačica, staljinista, cionista, ekspanzionista do svjetskih velesila, zavidnih susjeda, vanzemaljaca, masona, ljudi-guštera, društva Lubanja, CIA-e, $545@0;L=0O A;C610 157>?0A=>AB8 >AA89A:>9 $545@0F88 (nekadašnji KGB) i mnogih drugih.

Dakle, jasno je da problem nije u našim vladajućim strukturama, korupciji ili što god se navodilo kao razlog! Stvar je u konstantnim napadima izvana i iznutra. Zlikovci podmeću korupcijske afere, blokiraju nam pristup EU, kradu novce iz državne blagajne, tuku turiste i demoliraju stadione. U tajnim laboratorijima proizvedene droge, uređaji za kontrolu i čitanje misli, oživljavanje mrtvih i otimanje tijela, uređaji za selektivnu amneziju, superkompjuteri, masonski kontrolirane umjetne inteligencije - svi oni sudjeluju u uništavanju Lijepe Naše, iskrivljavanju stvarnosti i skretanju problema na Vladu. Izmjenjuju nam vizije i huškaju nas samo protiv onih koje legalno izabrasmo! Sve u cilju unutrašnjeg razdora, raspada i bankrota Lijepe Naše.

Evolucija / mikrobiologija

Onomad, 1996. Papa Ivan Pavao II. je izjavio da su ideje gospodina Charlesa Darwina na mjestu i kompatibilne s učenjem Katoličke Crkve (uz iznimku duše koju spomenuti bradonja nije uključivao u proračune). Sad, uzmemo li učenja te dvojice autoriteta (svaki na svojem području), ne možemo negirati ulogu jednog komarca ili metilja u biosferi, bez obzira da li je taj metilj nastao prirodnom selekcijom ili inteligentnim dizajnom. Zbog toga, također, ne smijemo se ljutiti kad jedan metilj zarazi kravu, ovcu ili čovjeka. Samo slijepo radi svoj posao. Po sličnom principu bismo mogli opravdati vrle nam Ministre. Zbog njihovih genetskih (ili bogom danih) značajki, jedina im je svrha, kao i u metilja, da se namjeste tamo gdje je fino i toplo te nesmetano žive na donoru. Nametnički žive, jedu, upropaštavaju domaćina i pripremaju teren za nasljedstvo. Poput naših političara. Eto, igrarijom prirode, na tamo nekom segmentu DNA im se desila lagana mutacijica i kroz par stotina godina nastala je nova vrsta specijaliziranih ljudi, s kojima imamo zajedničkog pretka. O potpunoj eliminaciji "nepoželjne" vrste ne smije biti ni govora da se ne pokvari složeni biološki mehanizam.

Jednom sam pročitao i relativno logično objašnjenje predimenzioniranih rogova u jelena lopatara ili gigantskog paunovog repa. Iako ti dijelovi navedenom životinjama samo smetaju (čime ne bi trebali, prema evolucijskoj logici, ni postojati), objašnjenje govori da to možda i nije tako. Naime, taj spomenuti prekrasni paunov rep služi za reklamu. Zbog repa paun govori "Gle koja sam ja faca! Imam toliki teški rep koji mi ne dozvoljava da letim i čini me lakšom metom za grabežljivce, no ipak sam živ i zdrav! Spreman za borbu, bijeg i reprodukciju!". Rekao bi da tako i naša Vlada pokazuje da unatoč nesposobnom kadru, lopovima, izgubljenim ministrima, glomaznom nefunkcionalnom aparatu (kao tukan i njegov kljun), megalomanskim mostovima i općoj raspinosti resursa mogu i dalje preživljavati i množiti se. Da mogu preživljavati u raznim uvjetima i brinut se za svoje (političke) potomke. I da ih se može odabrati opet i opet i opet... Jedina je razlika što kod spomentih ptica s enormnim repovima ti repovi između ostalog pokazuju da su vlasnici čisti i zdravi - da nemaju proljev koji je glavni simptom bolesti kod ptica. Naši su, bogami, do grla u žitkoj dijarejici.

Ipak, rekao bih da naši vladajući imaju najviše sličnosti s HeLa stanicama. To je praktički besmrtna linija stanica cervikalnog raka, uzetih 50-ih godina 20. stoljeća od izvjesne Henriette Lacks. Besmrtne zbog toga što zaobilaze problem telomeraze i limit broja djeljenja stanice, već se veselo godinama dijele po laboratorijima. Besmrtne su i nama tako svojstene kulture stanica - (višestanični) organizmi koje nazivamo Vlada. Bez obzira tko ih je i kad uzgojio (da li je to bilo 40-ih ili 90-ih godina 20. stoljeća), VlaDa stanice pokazuju izvrsnu, kancerogenim tkivima karakterističnu sposobnost rasta i preuzimanja zdravog tkiva. Širenja, dapače, kroz tanašne limfne kanale i metastaziranja gdje god postoji šansa i uvjeti. Bez predumišljaja i cilja, samo potaknuti svojom specifičnom kemijom, divljom DNA i željom za ekspanzijom.


...

Kako bilo da bilo, vjerojatno je uzrok ovog tužnog domaćeg stanja u nekom od ovih navedenih objašnjenja (ili me jugonostalgičarsko-masonski CIA zlikovci kontrolom uma tjeraju da to mislim i pišem), a ne u nesposobnosti vlasti ili nedostatku interesa, želje i snage da bi se problemi ispravili. Ako sam u krivu, onda smo najebali. Doduše, ozbiljno govoreći, jasno mi je u kakvima problemima se nalazi država i jasno mi je da je rješenje teško iznaći. Ali, ovakvim potezima sumnjam da će se išta popraviti. Već su to mnogi primjetili prije mene - Vlada nagađa, premišlja se i glavinja; pokazuje da nije dorasla situaciji. Nije teško postati ogorčen u svjetlu svih tih činjenica. Mene, osobno, daleko više ljuti papagajsko uvjeravanje (sjetimo se samo Šukerovih uvjeravanja da ćemo bez "jebemti" prebroditi recesiju jer smo ekonomski stabilni i samostalni) da će sve biti dobro i da se sve što je u moći Vlade radi za dobrobit *naroda*. Pomalo se osjećam poput Alise u zemlji čudesa koju uvjeravaju da je sve to što se događa oko nje - normalno (i usput joj stalno prijeti opasnost da će ostati bez glave na ramenima), prirodno i da "tako treba biti". Samo treba "vjerovati".

... baš kao što se objašnjava navedenoj Alisi...

'I can't believe THAT!' said Alice.

'Can't you?' the Queen said in a pitying tone. 'Try again: draw a long breath, and shut your eyes.'

Alice laughed. 'There's no use trying,' she said: 'one CAN'T believe impossible things.'

'I daresay you haven't had much practice,' said the Queen. 'When I was your age, I always did it for half-an-hour a day. Why, sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.'


Lewis Caroll, "Through the Looking-glass"


Post je objavljen 20.08.2009. u 23:14 sati.