Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uvijekbolji

Marketing

Vraćanje mozga s paše



Polako prolazi vrhunac turističke sezone, turisti prate vremensku prognozu i procjenjuju koliko bi još moglo potrajati lijepo vrijeme, tko još nije iskoristio godišnji drži fige da prve kiše još malo pričekaju... A mi koji smo godišnji iskoristili, vraćamo se na posao i osjećamo se kao da nas je netko bacio na prvu liniju fronte u trećem svjetskom ratu - mailovi lete, obaveze iskaču, znamo da smo nekome nešto obećali za danas ali više nemamo pojma kome i šta, jednom riječju: panika.

Iako je panika prilično logična i prirodna reakcija, nije i najbolja. Obzirom da sam isprobala oba pristupa, i panični i smireni pristup, mogu vam iz osobnog iskustva preporučiti smirenog. :)

Smireni pristup povratku s odmora™ sastoji se od četiri jednostavna koraka:

1. Brain dump
U prijevodu nešto kao "istovarivanje mozga", brain dump znači na papir (ili u elektronski dokument) zapisati sve što vam se mota po glavi, sve obaveze, rokove, stvari koje morate napraviti, nezavršene projekte, ideje za buduće projekte, hranu koju morate kupiti, rođendane koje ćete sigurno zaboraviti i tako dalje i tako bliže. Sve što zapišete možete "izbrisati" iz mozga i tako ga rasteretiti. Ovaj korak kod mene obično najduže traje jer mi stalno pada na pamet još neki detalj, neki datum, neki zadatak. Nakon što završite ovaj dio, mozak se počinje opuštati jer se više ne vrti u krug panično razmišljajući o svim tim obavezama.

2. Sortiranje
Pregledajte sve što ste zapisali, poredajte po važnosti, rokovima (treba napraviti odmah ili sljedeće godine?), ljudima čiju pomoć trebate, području (posao/dom) i sl. Ovo je dobar trenutak da odlučite kako nešto od zapisanog ipak nije važno i izbacite to s popisa.

3. Korak po korak
Za svaku stvar s popisa odredite koji je prvi sljedeći korak kojeg morate poduzeti da biste je obavili. Nemojte se previše opterećivati sa svim potrebnim koracima, koncentrirajte se samo na prvog u nizu - o ostalima ćete brinuti kasnije, nakon što odradite prvog.

4. Zarada!
Ok, šala - ovo vas vjerojatno neće dovesti do instant love, mada ne bi bilo loše. :) Pregledajte sve korake koje ste nabrojali u točki 3. i na temelju toga napravite plan akcije. Zaboravite na sve ostalo i odrađujte svoj plan. Kad god iskrsne neki nov zadatak, dodajte ga na popis iz prethodne točke i uvrstite u plan. Tako ćete vrlo brzo ponovo postati gospodar svog radnog dana (a i slobodnog vremena), umjesto da trčkarate okolo kao muha bez glave.

A sad na posao!


Post je objavljen 19.08.2009. u 09:15 sati.