Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Focaccia s lukom

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
15 g svježeg kvasca
1 čajna žlica šećera
200 ml mlake vode
350 g brašna + za miješenje
1 čajna žlica soli
6 žlica maslinovog ulja
+
1 veliki luk (oko 300 g)
1 čajna žlica kumina (ili kima)
sol (papar)


Stavite razmrvljeni kvasac u posudu i dodajte šećer i 100 ml mlake vode, promiješajte da se kvasac rastopi. Ostavite da se diže 15ak min.

U posudu stavite brašno (ne sve, ostavite par žlica brašna koje dodajte poslije, ako je potrebno) i sol. U sredini napravite udubljenje.
Nabubreni kvasac promiješajte i onda ga ulijte u udubinu, dodajte preostalu vodu i 3 žlice ulja.
Miješajte smjesu drvenom kuhačom da se sastojci povežu u neravnu i neujednačenu kuglu, po potrebi dodajte brašno.

Radnu površinu posipajte s malo brašna i na nju stavite tijesto iz posude. Rukama oblikujte kuglu od tijesta. (Nemojte dodavati previše brašna jer će to pokvariti strukturu tijesta.)
Pritisnite tijesto da se malo istegne. Uzmite donji dio tijesta, pa ga savijte prema sebi, zatim ga odgurnite dlanom. Savijanjem ručnog zgloba opet presavijte tijesto prema sebi, preokrenite pa ga zatim opet odgurnite. Lagano ponavljajte te pokrete uz najlakši mogući dodir (oko 7-8 minuta).

Kad je tijesto dovoljno čvrsto i više se ne lijepi, podignite ga i njime nekoliko puta udarite u radnu površinu (tako će se razviti gluten). Tijesto je gotovo kada je glatko i podatno. Ispod površine morali bi se vidjeti zračni mjehurići, a ako ga pritisnete dlanom, mora se vratiti u početni položaj.

Kad je tijesto zamiješeno stavite ga u zdjelu i pokrijte krpom. Ostavite ga na toplom da se diže (oko 1 i pol sat, ovisi o temperaturi, kvascu…).

Priprema luka: luk oljuštite i cijelog stavite u kipuću vodu, kuhajte ga 3-4 min. Kuhani luk ocijedite i narežite ga na deblje ploške.


Jeli se tijesto dovoljno diglo, možete provjeriti tako da ga lagano gurnete prstom, ako otisak ostane, tijesto je spremno.
Dignuto tijesto mijesite 2-3 min. na radnoj površini.

Tijesto stavite na nauljeni lim pa rukama oblikujte krug promjera 30 cm i debljine 1 cm.
Na tijesto rasporedite ohlađeni luk, posipajte kuminom, dobro posipajte solju (i po želji paprom) i nakapajte ostatkom ulja.

Ispecite u pećnici zagrijanoj na 230 stupnjeva.


*Recept je iz knjižice: Focaccia - Liliput cook book; Mollie Thompson, Rosalba Gioffre, Sara Vignozzi, izdanje na hrvatskom: Rijeka, Dušević & Kršovnik, 2002.




Post je objavljen 14.08.2009. u 11:39 sati.