Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jedvagenij

Marketing

Glas Koncila procjenjuje predsjednikovu psihičku uravnoteženost?!?

Kolegica blogerica Drina u svom današnjem postu je oduševljeno nahvalila komentar glavnog urednika Glasa Koncila, Ivana Miklenića, u kojoj se na grub način vrijeđa osoba i institucija Predsjednika Republike Hrvatske. Naime, gospodin Miklenić, poznat po svojim stavovima o Predsjedniku, danas iznosi:


Budući hrvatski predsjednik trebao bi biti čovjek iz redova šutljive većine, bez kompromitirajuće prošlosti, čovjek izgrađenog i življenog vrijednosnog sustava, demokratskog habitusa, široke kulture i realni patriot.
...
Isto tako budući hrvatski predsjednik trebao bi biti zdrava i psihički uravnotežena osoba ...


Ovo valjda sugerira da Predsjednik čovjek neizgrađenog vrijednosnog sustava, da je nekulturan, i usto psihički neuravnotežen.

Može svatko misliti što hoće o Stjepanu Mesiću. Ja osobno imam o njemu uglavnom pozitivno mišljenje, uz ogradu da zna nekad pretjerati, ali treba strogo odvojiti svoje mišljenje o Stjepanu Mesiću kao građaninu, i o Stjepanu Mesiću kao Predsjedniku Republike Hrvatske. Ovo što je gospodin Miklenić napisao je blatantno vrijeđanje institucije predsjednika države, a poprilično sam siguran da bi se ove izjave na sudu bile okvalificirane kao klevete.

Naravno da gospodin Miklenić, kao i veliki dio klera, pa i (nažalost) dio hrvatskog naroda, ima ekstremno loše mišljenje od predsjedniku Mesiću. Tako je tijekom svoja dva mandata prikupio veliki broj pogrdnih imena (dikobraz, majmun orangutan, kaktus...), nazivan izdajicom i sl. Ipak, hrvatski narod ga je (dvaput!) izabrao za predsjednika (kolegica Drina je uvjerena da se radi o masonskoj zavjeri, ali to je već drugi par rukava), pa, iako možda nisu glasali za njega, dužni su ga poštovati kao predsjednika.

Sasvim je nepoznato na koga je gospodin Miklenić mislio kad je spominjao osobu psihički uravnoteženu, sa izgrađenim i življenim vrijednosnim sustavom, istinskog domoljuba i kulturnog čovjeka. Kod svih dosad ponuđenih kandidata za izbore (i lijevih i desnih) ne mogu pronaći sve te osobine, a čisto sumnjam da bi Crkva u Hrvata podržala nekog političkog anonimusa iz šutljive većine. Dakle, izgledno je da Crkva ili gospodin Miklenić promatra kandidate za predstojeće predsjedničke izbore kroz posebne naočale, koje šutljivoj većini izgleda nisu dostupne.

Katolička se Crkva u Hrvatskoj ne ustručava mješati u politiku, iako je svakom zaređenom svećeniku zabranjeno obnašati svjetovne političke dužnosti, čak, ako se ne varam, papa je morao razriješiti nekog biskupa u Latinskoj Americi, jer je on pobijedio na predsjedničkim izborima, da bi mogao obnašati dužnost predsjednika.

Naravno, nitko ni gospodinu Mikleniću, niti bilo kojem pripadniku klera ne može zabraniti desnu političku orijentaciju, niti negativan stav prema Predsjedniku, ali ono što bi svakako trebali izbjegavati da sa oltara i propovijedaonice kroje rezultate predsjedničkih i svakih drugih izbora, a posebno vrijeđanje institucije Predsjednika, jer je to ipak ispod ljudskog i kršćanskog dostojanstva, iako, kako vrijeme prolazi, sintagma “kršćansko dostojanstvo” mi sve više liči na oksimoron.





Post je objavljen 12.08.2009. u 23:31 sati.