Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

'Orkestrirana kampanja' protiv Obamine reforme zdravstva?

Predsjednik Barack Obama danas u saveznoj državi New Hampshire gostuje na prvom od tri javna panela o reformi američkog zdravstva. Bijela kuća odlučila se na organiziranje ovakvih susreta s građanima kako bi kontrirala sve jačim kritikama vladinog plana reforme zdravstvenog osiguranja. Cilj je – kažu u Bijeloj kući – uvjeriti građane da je predložena reforma u njihovom interesu.

Tema današnjeg predsjednikovog sastanka s građanima u mjestu Portsmouth u New Hampshireu su problemi ljudi kojima su tvrtke koje pružaju zdravstveno osiguranje odbile izvjesne liječničke usluge – zbog već postojećeg zdravstvenog problema. Slične panele s građanima posljednjih desetak dana drže gotovo svi članovi Kongresa, koji su na ljetnom 'raspustu'.

Na njima je često dolazilo do glasnih ispada kritičara reforme, često pristaša Republikanske stranke, koji tvrde da je vladin prijedlog reforme preskup te da će sniziti kvalitetu medicinskih usluga. U nadvikivanju građana s kongresmenima i senatorima često se čuju i tvrdnje koje Bijela kuća naziva malicioznih glasinama koje nisu istinite – primjerice, da će Obamina reforma zdravstveno osiguranje proširiti i na strance koji ilegalno žive u Sjedinjenim Državama ili da će građani poznije dobi morati polaziti tečajeve o prednostima eutanazije.

Demokratska stranka tvrdi da nadvikivanje kritičnih građana s političarima – kao i kolanje raznih dezinformacija i laži o reformi zdravstva nije spontano već organizirano opstruiranje kampanje kojoj je cilj objasniti ciljeve reforme i način na koji će ona poboljšati kvalitetu života svih građana.

Čelnici demokratske većine u Kongresu, Nancy Pelosi i Harry Reid, su u nedavnom komentaru objavljenom u najtiražnijem američkom dnevnom listu USAToday pojavu glasnih prosvjeda na javnim panelima o zdravstvu nazvali 'protu-američkim fenomenom'.

Predsjednik Obama odlučio ih je ipak okarakterizirati kao 'žustru raspravu'. To tvrde i njegovi kritičari, republikanci, koji kažu da 'vlada na brzinu želi podržaviti sedminu američke ekonomije'. Republikanska stranka podsjeća da je većina Amerikanaca – negdje oko 85 posto stanovništva – zadovoljna zdravstvenim osiguranjem koje ima te da se plaše da će liječničke i druge zdravstvene usluge biti slabije i ograničenije, kada se u njihovu organizaciju umiješa država.


Post je objavljen 11.08.2009. u 19:41 sati.