Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 69. ) - Mesiću zvižduci, Tuđmanu ovacije

294. SINJSKA ALKA

Gotovo tri stoljeća je minulo kada su drevni grad Sinj obranile malobrojnije hrvatske snage pred turskom najezdom, bijaše to 1715. godine.


Za Sinj i narod Cetinske krajine nema značajnijeg događaja od Sinjske Alke i tako je već stoljećima, tako taj kraj diše genneracijama s koljena na koljeno, drevni hrvatski grad Sinj od davnina s pravom može ponijeti sasvim zasluženi naslov, predziđe hrvatstva( krščanstva ).

Sinjani: " Franjo, Franjo "


Kao i uvijek puk junačkog cetinskog kraja s nestrpljenjem očekuje početni dio mjeseca kolovoza i početak Alke, uvijek s jednakim oduševljenjem očekujući rezultate i slavodobitnika koji bi pobjedom stekao veliku čast i poštovanje kod svojih poznanika ai li čitavog ovog kraja. Dom alkarskog slavodobitnika nakon pobjede pohode stotine ljudi, prijatelji, poznanici, znani, neznani s jednom željom, da čestitaju i stisnu ruku slavljeniku.

Vrlo vjerojatno tako je bilo i u domu ovogodišnjeg pobjednika, 294. Sinjske alke, 25. godišnjeg mladića, Ante Zorice ( rodom iz Hrvaca ), koji je po peti puta nastupio na alci , te prvi puta odnio pobjedu i to pogodivši svaki puta " sridu " ( tri punta, najveći mogući pogodak u alkarskom natjecanju, kada s obližnjih brada u čast pogođenoj sridi odjeknu sinjske " maćkule " a nebo obavije sivo-bijeli dim.), osvojivši maksimalnih devet bodova.

Međutiim, na samom početku, kao i na kraju trke, bilo je zanimljivo zbog određenih političkih napetosti, naime prilikom pozdrava alkarskog vojvode Ivana Čikare predsjedniku Mesiću, narod je počeo zviždati uz povike " Franjo, Franjo " i burni pljesak pokojnom predsjedniku. Nešto slično se dogodilo i na kraju trke kada je ajtualni predsjednik Mesić održao kratki, prigodni, završni govor. Mesić je pozdravio sve nazočne, zahvalio svima i čestitao alkarima na viteškoj borbi, posebno mladom slavodobitniku iz Hrvaca, Anti Zorici, spomenuo je hrvatske branitelje, no ipak nije mogao izdržati a da ne spomene i NDH, te zločine koji su počinjeni u ime NDH, ponovno naglasivši važnost antifašizma, nakon čega su uslijedili zvižduci iz jednog dijela publike te dobacivanja, no ipak, sve se ubrzo smirilo i 294. Alka protekla je u sjajnom ozračju

Kao što je poznato alkarske svečanosti održavaju se kroz tri dana, prvi dan trči se BARA, zatim ČOJA, a zadnji dan, tradicionalno radi se o nedjelji, odigrava se glavni događaja, kada uz odriješit glas alkarskog vojvode: „ NEKA OTPOČNE DVISTA DEVEDESET ČETVRTA TRKA „ ALAJČAUŠ uzvikne „ NA ZAPOVID VOJVODO „. Naravno prije toga svira se hrvatska himna.

Rekordan broj gledatelja

Ovogodišnja, 294. Sinjskja Alka privukla je rekordan broj gledatelja ( oko 10. 000 ) po idealnom vremenu osim što je tek na trenutak i to u samom početku palo nekoliko kapi sitne ljetne kiše. Pokrovitelj ovogodišnje Alke opet je bio aktualni predsjednik države Stpe Mesić koji se i ove godine pojavio u Sinju. Kao i uvijek Alka je privukla veliki broj političara, predsedničkih kandidata, uz nazočnost i premijerke Jadranker Kosor, koja se po prvi puta u toj ulozi našla u junačkom gradu. Alka je uz kulturnu manifestaciju i turistička atrakcija ovoga kraja, što dokazuje veliki broj turista koji obvezno tijekom alkarskih svečanosti posjete Sinj. Zapravo moglo bi se reći kako je čitav ovaj kraj tih dana u jednom alkarskom ruhu.

Kao što smo rekli, Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad Osmanlijama 1715. Smatra se da se počela izvoditi u drugom desetljeću 18. stoljeća. Datum održavanja se mijenjao, a sada se izvodi prve nedjelje u kolovozu, uspješno završenom operacijom Oluja, Sinjska alka dobila je novu dimenziju, naime alkarske svečanosti gptovo u pravilu poklapaju se s obilježavanjem Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.Iako je Alka oduvijek imala određenu političku dimenziju, Sinjskoj alci blizina obljetnice Oluje donijela je novu političku konotaciju.

Prisjetimo se bunta ponosnog naroda sinjske krajine kada su se za vrijeme koalicijske vlasti progonili hrvatski branitelji, tada je najglasniji u obrani hrvatskih branitelja i zatočenog alkarskog vojvode Mirka Norca, bio Ante Kotromanović, tadašnji vojvoda i današnji zastupnik SDP-a u hrvatskom parlamentu. Vremena se mijenjaju, Norca više nitko ne spominje, barem ne onako ( osim puka ), glasno iz sve snage kao nekada, došli su neki ljudi i nova politika, no Alka je kao i do sada, tradicija koja ne umire i ne nestaje lako, kao spomen na jednu veliki hrvatsku pobjedu nad nadmoćnijim neprijateljim,zbog čega su sinjani itekako zahvalni ĆUDOTVORNOJ GOSPI SINJSKOJ, koja je prema legendi pomogla ovaj narod u njegovoj pravednoj, oslobodilačkoj borbi.

FOTO ZAPIS:

Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket






Post je objavljen 10.08.2009. u 08:50 sati.