Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Potrebni novi vojnici u Afganistanu

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je u petak u Kabulu na slanje više vojnika u Afganistan i rekao je da treba pojačati obuku afganistanskih snaga, javljaju svjetske novinske agencije.

"Iskreno govoreći, mislim da nam treba više vojnika", rekao je bivši danski premijer koji je ovog mjeseca preuzeo dužnost glavnog tajnika NATO-a.

"Vidio sam napredak na jugu (Afganistana) i tu svakako nije bilo nevažno povećanje broja vojnika, tako da je broj vojnika definitivno važan", kazao je on za radio BBC.

NATO ima gotovo 65.000 vojnika u Afganistanu koje je poslalo više od 40 zemalja. Međutim, pola od 65.000 vojnika su Amerikanci. SAD ima još dodatnih 36.000 vojnika koji djeluju, ali nisu u sklopu NATO-a. Washington je već rekao da bi želio da velike države članice NATO-a pošalju dodatne vojnike u Afganistan, ali Njemačka, Francuska i Italija nisu tomu sklone. U međuvremenu su u Afganistanu ubijena četiri američka i tri britanska vojnika u posljednja 24 sata, izjavili su u petak dužnosnici dodajući da su vojnici stradali u eksplozijama mina. Tako je u prvom tjednu kolovoza život izgubilo 18 vojnika.

Pobunjenici su pojačali napade pred predsjedničke izbore u zemlji predviđene za 20. kolovoza.

Post je objavljen 07.08.2009. u 14:27 sati.