Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vistica3

Marketing

Njemački bazeni

Aachen sa svojih 250 tisuća stanovnika ima 6 bazena. Svi su mali, 25-metarski. U manjim mjestima van grada također postoje bazeni. Firma mi je van grada i odmah uz nju postoji jedan takav na kojem mogu plivati besplatno, na račun firme. Do sad sam koristio samo taj bazen. Na ulazu je automat na kojem se može kupiti karta u obliku žetona za 3 eura. S žetonom se onda otvori pokretna rampa na ulazu i žeton se dobije nazad, pa ga se ponovno koristi za garderobu. Jedino se pomoću njega mogu zaključati vrata garderobnog ormarića (slično kao oni pretinci u Mercatoru, gdje se za zaključavanje treba ubaciti kovanicu). Ključ ormarića pričvršćen je za narukvicu. Prilikom otključavanja ormarića žeton se ponovno dobije nazad. Koristi se ponovno za otvaranje vrata na izlazu i naravno, nakon toga više ne izlazi.
Znači jedan žeton obavlja posao 4 zaposlenika na zagrebačkim bazenima. Ako računamo da rade u dvije smjene onda je to 8 zaposlenika. Na Mladosti jedna osoba sjedi na informacijskom pultu, jedna prodaje karte, jedna poništava karte i još jedna preuzima garderobu.
Situacija na bazenu je takva da se više nikad neću žaliti na gužvu u našim bazenima. Nije da na bazenu ima previše ljudi, nego nema pruga pa vlada totalni kaos. Neki rone, neki skaču na glavu (ne svoju nego tuđu sretan), neki plivaju poprijeko... Ovaj bazen nije iznimka, navodno je ista situacija u svim bazenima u Njemačkoj. Čuo sam da postoji jedan bazen u Aachenu na kojem možda postoje pruge, ali to još trebam provjeriti. Stupio sam u kontakt s lokalnim triatlonskim klubom, pa ću večeras plivati u njihovom terminu. Oni imaju cijeli bazen sa sebe, samo su im ti termini dosta rijetki, kratko traju (1h), a dobar dio počinje kasno navečer.
Što zbog odmora nakon utrke, što zbog koljena koje još malo zeza do sad nisam puno trenirao. Imao sam samo jedan biciklistički trening po okolici grada. Na kraju sam vozio kroz 3 države (Njemačka, Belgija, Nizozemska). Bio sam na tromeđi gdje se ujedno nalazi najviša točka Nizozemske (322 mnv). Po Belgiji i Nizozemskoj postoji dosta lijepih cesta sa rijetkim prometom, a htio bi posjetiti i nacionalni park Eifel, istočno od Aachena. Jedva čekam vikend.
Prilikom povratka s treninga pratio sam putokaze za Aubel jer sam mislio da je to Aachen na francuskom (tada sam vozio kroz valonski dio Belgije). Međutim, onda sam došao do sela koje se zove Aubel, pa je trening na kraju ispao malo duži od planiranog sretan.

PS. Aix-la-Chapelle je Aachen na francuskom.



Post je objavljen 07.08.2009. u 13:37 sati.