Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrhb

Marketing

VEČERNJI LIST O SUSRETU DARIA KORDIĆA I PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA JURČEVIĆA

Dario je, iako uznik - osuđen na 25 godina, jedna od najslobodnijih i najispunjenijih osoba koje sam ikada sreo. On je osoba od koje mi, koji smo formalno na slobodi, trebamo puno toga učiti, kaže Jurčević.

Svi koji su odlazili kod Darija Kordića u zatvor, pa tako i ja, kretali su s mišlju kako ga utješiti ili mu pomoći na druge načine. Međutim, nakon susreta, svi koji smo ga posjetili, jednako svjedočimo da je Dario nama davao duhovnu snagu te povećavao opću vjeru i nadu. Duhovna snaga koju iskazuje Dario je veličanstvena i velika, velika je rijetkost. On - u zatvoru - svoju nadahnutost, pozitivnu energiju te zauzetost za opće dobro i Hrvate prenosi na sve koji ga posjećuju - priča Josip Jurčević, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske, koji je prije tjedan dana posjetio Darija Kordića u austrijskom zatvoru Karlau kod Graza, gdje izdržava 25-godišnju kaznu. O uvjetima života u zatvoru nije potrebno trošiti puno riječi. Zatvor je ipak zatvor i ljudi koji dolaze sa slobode u njemu se nelagodno osjećaju.

Zatvorske zidine

Činjenica da posjetitelji ni-šta ne mogu unijeti, najbolje govori kako se osjeća čovjek koji među zatvorskim zidinama mora provesti nekoliko sati, a kamoli četvrt stoljeća kao Dario Kordić. Jurčević ga je posjetio zajedno sa svojom suprugom koja je, kada ga je vidjela, čula i osjetila kakav je život u zatvoru, pustila suzu. Njih dvoje najviše je dojmila Darijeva reakcija na njezine suze. "Kada je moja supruga pustila suzu, Dario se zaista od srca nasmijao i rekao da on to shvaća kao znak radosti što smo se našli i pridonijeli duhu našeg zajedništva", kaže Josip Jurčević te dodaje: "Dario je, iako uznik - osuđen na 25 godina, jedna od najslobodnijih i najispunjenijih osoba koje sam ikada sreo. On je osoba od koje mi koji smo formalno na slobodi, trebamo puno toga učiti. Jednostavno, Dario zaslužuje sve vrste općeljudskih i nacionalnih priznanja. On nikako ne pristaje da ga se žali!" Svoj život u zatvoru Dario je, u okvirima koje dopušta takva ustanova, iznimno dobro organizirao. Ispričao je Jurčeviću da puno čita, piše, često prima posjete, a posebno ga je dojmila činjenica da poticajno djeluje i na druge zatvorenike s kojima se nalazi u zatvoru. "Zatvorenici općenito ne znaju kako potrošiti svoje uglavnom bezsadržajno vrijeme, a Dario učestalo ponavlja kako su mu dani prekratki jer ne stigne obaviti sve što planira, može, hoće i želi", dodaje Josip Jurčvić.

Hrvatske upravljačke strukture su glavni kreator političke, pravne i javne krivotvorine da su najzaslužnije hrvatske institucije i osobe navodni ratni zločinci. To se nikada i nigdje nije dogodilo osim u hrvatskom nacionalnom korpusu. U načelu, jednake žrtve bešćutnosti i nezahvalnosti tzv. hrvatskih vlasti su svi procesuirani Hrvati; iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iseljene Hrvatske. No, optuženi i osuđeni Hrvati iz Bosne i Hercegovine su ušli u razdoblje potpunog javnog prešućivanja u Hrvatskoj, iako ovi procesi mogu nanijeti najviše štete hrvatskoj državi i hrvatskom narodu u cjelini - kaže Josip Jurčević.

Lažni iskazi

On je Kordića prvi put upoznao baš za posjeta zatvoru. Jurčević kaže da je prije posjeta Dariju imao izuzetno puno saznanja o njegovu djelovanju na temelju brojnih izvora do kojih je sam došao istraživanjem srbijanske oružane agresije na Hrvatsku i BiH, praćenjem suđenja pred Haaškim sudom i iskazima brojnih osoba koje su bile u kontaktu s Kordićem. Kaže da su poticaji njegova posjeta Dariju u zatvoru bili višestruki, no najviše su utjecale dvije činjenice. "Prvo, Kordić je osuđen u političkom procesu na temelju krivotvorenih dokaza i lažnih iskaza koje su uglavnom priredile vladajuće strukture u Hrvatskoj. O tome svjedoči i činjenica da je Carla del Ponte, stoga, podnijela zahtjev za obnovom sudskog postupka generalu Tihomiru Blaškiću, no sudsko vijeće nije prihvatilo taj zahtjev. Drugo, Kordić s izuzetnom duhovnom snagom nosi nanesenu nepravdu te se iz zatvora osjeća potpuno slobodnim čovjekom, prepunim vjere i nade, u svakom pogledu", objašnjava Jurčević. Dario Kordić je izvrsno obaviješten o događajima u Hrvatskoj, BiH te svijetu, a živo i do detalja su ga zanimala različita, moja osobna i društvena iskustva i procjene. Poseban interes Kordić je pokazao za budući položaj Hrvata u BiH i stoga važnom smatra i mogućnosti duhovne i upravljačke preobrazbe u Hrvatskoj. Zbog svega što simbolički znači Dario Kordić, naročito kao predstavnik hrvatskog naroda u BiH, drago mije što sam ga posjetio, kaže Jurčević.

Mnogi bi ga značajnici sigurno posjetili u zatvoru da se ne boje negativne reakcije hrvatske javnosti. Kako to komentirate i kako komentirate odnos hrvatske javnosti i vlasti prema haaškim osuđenicima, posebice onima iz BiH? -To je jedna od najtragičnijih činjenica koje zorno svjedoče o dubokoj duhovnoj krizi unutar hrvatskih upravljačkih struktura, a ne javnosti kojoj je onemogućonemogućena artikulacija. Još za trajanja suđenja, vladajuće strukture u Hrvatskoj i na hrvatskim prostorima u BiH su Dariju Kordiću obustavile bilo kakvu potporu, jer nije pristajao na bilo kakve nemoralne dilove koji su mu nuđeni.

Post je objavljen 03.08.2009. u 20:13 sati.