Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rasmussen o Rusiji i Afganistanu

Novi glavni tajnik NATO-a, bivši danski premijer Anders Fogh Rasmussen, rekao je u danas da će NATO i dalje razvijati partnerstvo s Rusijom, ali da Moskva mora poštivati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost svojih susjeda te se zauzeo za snažan angažman Saveza u Afganistanu, prenose agencije.

Rasmussen je istaknuo da Sjevernoatlantski savez i Rusija imaju zajedničke ciljeve u ključnim područjima kao što su borba protiv terorizma, Afganistan, razoružanje i neširenje oružja.

Situacija u Afganistanu zahtijeva obuhvatni pristup koji uključuje i vojne i civilne napore da bi se zemlju stabiliziralo, rekao je u intervjuu za Reuters.

"Prvo se moramo pobrinuti da se popravi sigurnosna situacija, no očito je da vojno rješenje nije jedino", rekao je.

"Moramo pojačati interakciju između vojnih napora i civilne obnove. Obuhvatni princip bit će stoga jedna od mojih fokusnih točaka", rekao je.

"NATO se ne priprema za odlazak. Ostat ćemo kao potpora koliko god to bude potrebno", istaknuo je poslije na konferenciji za novinare, prenosi AFP.

Govoreći o odnosima s Rusijom, Rasmussen je za Reuters kazao: "Mislim da bismo trebali razvijati praktičnu suradnju... ustrajući naravno na tome da Rusija poštuje svoje međunarodne obveze poštujući istodobno suverenitet i teritorijalnu cjelovitost svojih susjeda."

Odnosi NATO-a s Rusijom narušeni su petodnevnim ratom Rusije i Gruzije prošlo ljeto.

"Moj cilj razvoj je istinski strateškog partnerstva s Rusijom, no naravno da shvaćam da bi mogle postojati razlike u našim stajalištima u nizu pitanja", rekao je.

Čestitka premijerke Kosor novom glavnom tajniku NATO-a

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor uputila je danas čestitku na imenovanju novom glavnom tajniku NATO-a Andersu Foghu Rasmussenu ističući da će Hrvatska promovirati vrijednosti NATO-a, osobito u savezničkoj akciji u Afganistanu.

"Budite uvjereni da će Hrvatska, kao saveznik, nastaviti promovirati vrijednosti NATO-a, pogotovo u zajedničkom pothvatu donošenja mira i stabilnosti Afganistanu. Moja vlada ostaje odana zajedničkim vrijednostima i načelima na kojima je nastao transatlantski Savez", stoji u čestitki.

Podsjetivši da je Hrvatska u travnju postala punopravnom članicom NATO-a, Kosor ističe kako je taj događaj bio dokaz da je NATO prepoznao hrvatsku predanost implementaciji zahtjevnih reformi, promoviranju suradnje u jugoistočnoj Europu i pridonošenju međunarodnoj sigurnosti.

"Radujem se suradnji s vama i uvjerena sam da će, pod vašim vodstvom, Savez nastaviti osiguravati sigurnost i napredak za sve", stoji u čestitki premijerke Kosor Rasmussenu.

Post je objavljen 03.08.2009. u 17:59 sati.