Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Clinton pohvalila britanski pristup Afganistanu; pozvala Iran da oslobodi političke zatvorenike

Američka državna tajnica Hillary Clinton pohvalila je u srijedu, na konferenciji za novinare održanoj s britanskim kolegom, londonski pristup umjerenim afganistanskim talibanima te pozvala Iran da oslobodi političke zatvorenike, prenijele su agencije.

Nedavni govor britanskog ministra vanjskih poslova Davida Milibanda o Afganistanu bio je u skladu s američkim stajalištem, rekla je Clinton na konferenciji za novinare koju je s Milibandom održala nakon zajedničkog sastanka.

Britanski je šef diplomacije u ponedjeljak u sjedištu NATO-a ocijenio da se borba protiv tvrdolinijskih fundamentalističkih zapovjednika mora nastaviti bez predaha, ali običnim talibanima valja pružiti priliku za pomirenje s afganistanskom vladom.

Oko 9000 britanskih vojnika raspoređeno je u Afgniastanu i po brojnosti su druga snaga iza američke u zemlji u kojoj je od 2001. poginuo 191 britanski vojnik, od kojih 22 samo u srpnju.

Afganistanska vlada mora preuzeti veću odgovornost za vlastitu sigurnost, rekao je pak u Washingtonu Miliband, prenosi agencija AP.

Nasilje talibana i drugih pobunjenika udvostručilo se u zadnje tri godine unatoč nazočnosti 90.000 stranih vojnika, a napadi su pojačani u srpnju, tri tjedna do predsjedničkih i pokrajinskih izbora koji se smatraju ključnima za budućnost Afganistana.

Tri dana prije početka suđenja iranskim prosvjednicima Clinton je na konferenciji za novinare pozvala Islamsku Republiku da oslobodi političke zatvorenike uhićene u vrijeme masovnih prosvjeda protiv rezultata predsjedničkih izbora 12. lipnja.

"Mislim kako je važno da iranske vlasti oslobode političke zatvorenike", rekla je Clinton, javila je agencija AFP.

Vlasti su uhitile nekoliko stotina ljudi tijekom masovnih prosvjeda kojima su oporba i njezine pristaše izražavale nezadovoljstvo reizborom predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, kojega optužuju za lažiranje izbora.

Do danas ih je u zatvoru ostalo 200, po riječima zastupnika u iranskom parlamentu, a u subotu počinje suđenje za 20-ak uhićenika optuženih da su potkopavali državnu sigurnost.

Post je objavljen 30.07.2009. u 21:00 sati.