Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slijedime

Marketing

Mreža (Mt 13, 47-45)

I dalje razmišljamo o prispodobama o Kraljevstvu nebeskom. U današnjem čitanju iz Evanđelja, Isus Kraljevstvo nebesko uspoređuje s ribarskom mrežom koja bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kada se napuni, ribari je izvuku na obalu te odvoje loše ribe od dobrih. „Tako će biti na svršetku svijeta“, kaže Isus „izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi“.

Isus u ovoj prispodobi govori o svršetku svijeta kao posljednjem sudu. Cijeli Novi Zavjet govori o sudu Božjem ali ne baš tako jasno da bi se mogle oslikati predodžbe o samom kraju. Isus o danu posljednjeg suda kaže:“A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli nebeski, ni Sin, nego samo Otac“ (Mt 24, 36) i time govori da se o tom konačnom događaju ne treba špekulirati niti truditi se izračunavati kad će biti. Ali govoreći o sudnjem danu upozorava nas da se sadašnjost u kojoj živimo shvati ozbiljno. Sadašnji trenutak je vrlo bitan jer od toga kako živimo ovisi naša vječnost.

Svaki trenutak našega života je prilika za odabrati dobro ili loše. Tome smo stalno izloženi i svaka sekunda življenja je u biti odluka za Isusa ili protiv Njega. Spasenje ili propast odredit će se prema stajalištu spram Krista: „Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima" (Mt 10, 32). Sud se i događa u osobnoj odluci za ili protiv Isusa Krista. „Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega“ (Iv 3, 18).

Isus kaže da će anđeli izići na svršetku svijeta i odijeliti zle od pravednih. Do tog konačnog trenutka živimo u milosnom vremenu koje nam je dar od Boga. Ovo je vrijeme Božje strpljivosti i vrijeme Božjeg milosrđa i Bog nas neprestano poziva da ga iskoristimo. „Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa“ (2 Kor 6, 2). Trebamo bdjeti nad sobom: „Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi." (Mt 24, 42. 44.) I zato je upravo danas prilika i vrijeme za promijeniti se i pokajati se jer u onaj dan kada Božje milosrđe i Božju strpljivost zamjeni pravedni Božji sud bit će rastavljeni zli od pravednih. Kada dođe trenutak Božjeg pravednog suda više ništa ne možemo učiniti za sebe. Onome što smo u svom životu činili ne možemo više ništa dodati niti oduzeti. Zato mudro iskoristimo ovo milosno vrijeme u kojem živimo. Često mi padamo i griješimo, ali velika milost Božja nas podiže iz naših padova i grijeha. Bog prima svakog raskajanog grešnika u svoje krilo.

Ovo je vrijeme milosti ali i iskušenja u kojem stalno moramo bdjeti nad sobom. Kušnje ovozemaljskog života su velike i ako nismo pažljivi, lako i dobri mogu postati grešnici. Po proroku Ezekielu, Gospodin govori:„Ako se pravednik odvrati od svoje pravednosti i stane činiti nepravdu, on će stoga umrijeti. A ako se bezbožnik odvrati od svoje bezbožnosti i stane raditi po zakonu i pravdi, on će zbog toga živjeti…i svakome ću od vas suditi prema putovima njegovim““ (usp. Ez 33, 18-20).

Na kraju ove prispodobe pita Isus učenike: „Jeste li sve ovo razumjeli?“ Danas to isto pita i mene i tebe. Jesmo li razumjeli? Ako razumjesmo neka ne bude samo misao u glavi nego dopustimo da dođe do srca i provedimo je u život. Prihvatimo spasenjski nauk Gospodina našega Isusa Krista. Život na ovoj zemlji će brzo proći. A onda?

Ljiljana


Post je objavljen 30.07.2009. u 12:21 sati.