Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

NOVA UDBINA I NOVA LIČKA SUDBINA

Započela proslava 10. obljetnice uspostave Gospićko-senjske biskupije

U povodu otvaranja proslave 10. obljetnice uspostave GOSPIĆKO-SENJSKE BISKUPIJE sinoć je u 19 sati u gospićkom kinu "Korzo" održana premijerna projekcija filma Jakova Sedlara "LIKA - od početka hrvatske države do Crkve hrvatskih mučenika". O filmu su govorili redatelj Sedlar i biskup dr. Mile Bogović.

A danas, 25. 7. 2009., na blagdan Sv. Jakova apostola, na ostacima katedrale Sv. Jakova na Krbavi (Udbina) svetom MISOM u 11 sati započela je proslava 10. obljetnice uspostave Gospićko-senjske biskupije. Na početku mise je, koju je u koncelebraciji s desetak svećenika predvodio gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović, biskupa je i sve nazočne pozdravio župnik Udbine fra Nediljko Knezović.

Tim je euharistijskim slavljem biskup Bogović ujedno proslavio 10. obljetnicu BISKUPSKOG REĐENJA, a također je podijelio sakrament sv. Krizme pučkoškolcima iz župe Udbina. Na misi je kancelar fra Draženko Tomić pročitati i poseban PROGLAS biskupa Bogovića, iz kojega izdvajam sljedeće:

"Neka otvaranje desete obljetnice pozdravi svaka naša župna zajednica zvonjavom s tornjeva župnih crkava kroz pet minuta (u subotu 25. 7. 2009. u 11 sati). Neka to bude i u znak zahvalnosti Svevišnjemu što smo uspjeli dovršiti sve ratom porušene župne crkve i staviti na njih zvona. Kada sam pred devet godina odredio da zvona s naših crkava najave osnivanje naše biskupije, s mnogih crkava nisu se oglasila zvona jer crkve još nisu bile obnovljene, a zvona jednostavno nije bilo." Taj će se proglas čitati po svim župama u Gospićko-senjskoj biskupiji prije propovijedi na svim misama u nedjelju 26. srpnja.

Poslije mise je u udbinskoj OŠ "Kralj Tomislav" otvorena tematska IZLOŽBA koja pokazuje dosadašnji desetgodišnji rad u Biskupiji, koji će biti, kako se svi nadamo, temelj za potpuno novo razdoblje Like i cijele Biskupije, kao i Udbine. O izložbi je govorila autorica Blaženka Ljubović, ravnateljica senjskog Gradskog muzeja, a nazočnima su se obratili također načelnik općine Ivan Pešut i sam biskup Bogović.


Post je objavljen 25.07.2009. u 16:27 sati.