Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Biden podupire želju Gruzijaca da uđu u NATO

Američki dopredsjednik Joe Biden u četvrtak je u Tbilisiju stao u obranu teritorijalne cjelovitosti Gruzije i njezine težnje da postane članicom NATO-a, godinu dana nakon rata s Rusijom, zauzevši se za jači razvoj demokracije u toj bivšoj sovjetskoj republici.



"Želimo slobodnu, sigurnu, demokratsku i jedinstvenu Gruziju", rekao je Biden u gruzijskom parlamentu. Rusija je odmah nakon rata u kolovozu 2008. priznala neovisnost dviju pobunjenih gruzijskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije.

"Potpuno podupiremo gruzijsku težnju da uđe u NATO", rekao je. Nada za ulazak Gruzije u NATO oslabila je nakon rata, a Sakašvili je u razgovoru za Wall Street Journal u ponedjeljak priznao da je bila "gotovo mrtva". Biden je ponovio da se SAD protivi "pojmu utjecajne sfere koji potječe iz 19. stoljeća i nema veze s 21.", misleći pritom na Rusiju.

"Treba puno više raditi" na jačanju demokracije u Gruziji, rekao je Biden nakon susreta s četverim čelnicima gruzijske oporbe. Čini se da se ta primjedba odnosila na Sakašvilija, čiju ostavku traži oporba, optužujući ga za loše vođenje rata i za autoritarnost, nakon obećanja iz doba Revolucije ruža kojom je 2003. došao na vlast. Rusija je na Bidenov posjet Tbilisiju reagirala izjavom da provodi "konkretne mjere" protiv "ponovna naoružavanja Gruzije", osudivši još jednom američke vježbe u regiji. Biden je ipak istaknuo da Washington surađuje s Gruzijom kako bi "joj pomogao uvježbati i ustrojiti vojne snage".

Post je objavljen 24.07.2009. u 14:58 sati.