Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

GOSPIĆ 22. VII. - PROCESIJA, A NE RECESIJA!

Na blagdan Svete Marije Magdalene - 22. srpnja - Gospić slavi Dan grada i tu sveticu kao svoju zaštitnicu. Magdalena je primljena među Kristove učenike. Nazočna je bila kod njegove smrti i na Uskrs veoma rano vidjela je Otkupitelja koji je od mrtvih uskrsnuo. Njezino se štovanje u zapadnoj Crkvi raširilo posebno u XII. stoljeću

U Sv. Mariji Magdaleni štujmo Gospodinovu učenicu, onu Magdalenu što je stajala pod njegovim križem, o čemu govore svi evanđelisti, i onu koja je prva vidjela Uskrsloga ter postala blagovjesnicom njegova uskrsnuća. "Kad uskrsnu u prvi dan tjedna, Isus se najprije ukaza Mariji iz Magdale, iz koje bijaše istjerao sedam zlih duhova. Ona ode i to javi onima koji bijahu njegovi pratioci, a sad bijahu u tuzi i suzama" (Mk 16,9–10).

Prazan grob ter kako se Isus ukazuje Mariji iz Magdale krasno je opisao Sv. Ivan u 20. glavi svoga evanđelja. Tumačeći taj tekst Grgur Palamas (solunski nadbiskup od 1340. do 1359.), po utjecaju u istočnoj Crkvi tako velik kao Sv. Toma Akvinski u zapadnoj, zapisao je o Mariji Magdaleni divnih misli. One prema tradiciji istočne Crkve, kao i svako drugo teološko razmišljanje, treba da posluže kontemplaciji i mistici, molitvenom doživljavanju našega Gospodina.

"Medu onima što su nosile miomiris na Kristov grob, slavimo jedino spomen Marije Magdalene. Krist je iz nje istjerao sedam zlih duhova da bi dao mjesto sedmerostrukom djelovanju milosti Duha. Njezina ustrajnost da ostane i dalje na grobu zavrijedila joj je viđenje i razgovor s anđelima; zatim je vidjela Gospodina te postala njegovim apostolom kod apostolâ. Poučena i potpuno uvjerena iz ustiju samoga Boga, polazi naviještati im da je vidjela Gospodina i ponavljati im što joj je rekao.

Promotrimo koliko je po dostojanstvu Marija Magdalena zaostajala za Petrom, glavom apostolâ, i Ivanom, veoma ljubljenim Kristovim teologom, a koliko je ipak više od njih bila obdarena. Kad su oni dotrčali na grob, ne vidješe drugo do plahtice i ručnika; no ona koja je čvrstom ustrajnošću ostala do kraja na vratima groba, vidjela je prije apostolâ ne samo anđele, nego i samoga Gospodara anđelâ, uskrsla u tijelu. Čula je njegov glas i tako ju je Bog svojom riječju stavio u svoju službu."

Sveta Marija Magdalena je i u puku veoma popularna svetica. U našim krajevima posvećene su joj brojne crkve i podignuti oltari. I pravo je da je štujemo ter od nje naučimo onu čuvstvenu i djelotvornu ljubav prema Isusu. Ona je bila uz Gospodina pod križem, kad su ga gotovo svi ostavili, zato je postala tip vjernoga Isusova učenika, kakav bi trebao zapravo biti svaki Kristov sljedbenik. Popularnost Svete Marije Magdalene očituje se i u tome što je kao svoju zaštitnicu slave žene, pokornice, frizeri, tvorničari parfema i pomada, vrtlari, vinciliri, vinogradari i učenici.

U Gospiću je njezina kapela na gradskom groblju podignuta 1856. godine. Otada se štuje kao zaštitnica Grada Gospića ("Mandalina"). Danas je točno u podne održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića, na kojoj su također dodijeljena javna priznanja Grada (a posebno osvježenje bio je nastup gradskog zbora "Vila Velebita" pod ravnanjem popularnog dirigenta Danka Ivšinovića Ivše). Potom je svečano otvoren Učeničko-studentski dom. Uz brojne kulturne i sportske manifestacije u sklopu proslave Dana Grada, već od 1. srpnja do 25. srpnja, večeras je u 20 sati otvorenje izložbe Damira Matijevića "Ličke planetice", u 20,30 promenadni koncert Puhačkih orkestara Zadra i Gospića, mažoretkinja Rijeke, Jastrebarskog i Gospića, a u 21 sat revijalna nogometna utakmica momčadi Grada Gospića protiv jakih snaga Portala Slobodna Lika Zvijede (ja sam dobio ulogu centarfora, a čuvat će me plejmejker dr. Dado).

Sutra, 22. srpnja, na sam blagdan Sv. Marije Magdalene u 9,30 je polaganje vijenca i paljenje svijeća kod Spomen križa na gradskom groblju Sv. Marije Magdalene, nakon čega polazi procesija - u kojoj će uz vjernike i građene Gospića, zajedno s gradskim i županijskim čelnicima, svećenicima i biskupom, sudjelovati i 200-tinjak članova različitih crkvenih i gradskih udruga - gradskim ulicama prema katedrali, gdje će biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović u 10 sati predvoditi svečano misno slavlje.

Nakon euharistijskog slavlja bit će polaganje vijenca kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata. U 20 sati na trgu Stjepana Radića upriličuje se Kulturno-enogastronomska manifestacija "Gospić i prijatelji 2009.", a proslava Dana Grada završit će vatrometom poslije koncerta "Prljavog kazališta" koji počinje u 22,30 sati.

Svim sugrađankama i sugrađanima našega Grada i svim župljanima gospićke župe čestitam Dan Grada, blagdan Svete Marije Magdalene, sa željom da nas sve trajno prati "procesija" zagovora "Svete Mandaline" i da u našem Gradu nikada ne zavlada recesija Božjega blagoslova!
Ujedno zahvaljujem svima na čestitkama koje smo već primili i na onima koje će tek stići, ter svim Magdalenama želim radostan imendan i zaštitu njihove Svetice!



Post je objavljen 21.07.2009. u 19:05 sati.