Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rasmussen za poboljšanje odnosa s Rusijom

Budući glavni tajnik NATO-a, Danac Anders Fogh Rasmussen, izjavio je da Sjevernoatlantski savez želi "poboljšati" odnose s Rusijom te da se nada da će uskoro posjetiti Moskvu.



"Želim se usredotočiti na poboljšanje odnosa između NATO-a i Rusije", rekao je Rasmussen za francuski časopis Midi Libre od ponedjeljka. "Odlučili smo ponovno pokrenuti aktivnosti posebnog Vijeća NATO-a i Rusije", istaknuo je.

"Strateški imamo potrebu za tješnjom suradnjom, posebice u borbi protiv terorizma. Rusija je vrlo izložena. Ona više ne treba NATO smatrati neprijateljem. NATO više nije uperen protiv Rusije", ustvrdio je Rasmussen koji će 1. kolovoza naslijediti Jaapa de Hoopa Scheffera na dužnosti glavnog tajnika NATO-a.

Rasmussen je također najavio da će se NATO uključiti u borbu protiv gusara te da "razrađuje novi strateški koncept" suzbijanja gusarstva. Usto, Rasmussen želi "provesti vojnu reformu NATO-a".

"Moramo se transformirati da bismo razvili svoje kapacitete dok se suočavamo s novim prijetnjama: borbom protiv terorizma, širenjem oružja masovnoga razaranja, bio-terorizmom i cyber-napadima", rekao je Rasmussen.

"Vojske se mora reformirati i transformirati. Potrebna nam je veća fleksibilnost. Dok prolazimo kroz financijsku krizu, moramo se na efikasniji način služiti svojim resursima", dodao je.

Post je objavljen 20.07.2009. u 10:55 sati.