Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Tako je to u politici: može se biti jeben i pošten

Tzv. Zakon o medicinskoj oplodnji (zapravo bi se trebao zvati "o medicinski potpomognutoj oplodnji"), povodom kojeg sam jučer objavio komentar, danas je prošao u Saboru.

Ključnu ulogu nije imala Marijana Petir, koja je ostala dosljedna svom stavu i glasovala za, nego preostali petero saborskih zastupnika HSS-a, koji su ostali u sabornici, za razliku od zastupnika oporbe, ali i članova vladajuće koalicije iz HSLS, HSU i SDSS. Iako su glasovali protiv, u skladu s (neočekivanjim) jučerašnjim stavom organizacije žena HSS-a, svojim su prisustvom omogućili da kvorum bude taman dostignut (77, tj. većina od ukupno 153 zastupnika i zastupnica), pa glasovanje vrijedi; da su izašli - ne bi vrijedilo. To su paradoksi parlamentarne procedure: da, možeš biti, kako narod kaže, "jeban i pošten".

HDZ je dao ustupak u tome, da će nevjenčani parovi moći zatražiti pomoć u oplodnji, ali uz neobičan dodatak da u izvanparničnom postupku moraju dokazati da najmanje tri godine žive zajedno. Kako će se to dokazivati? Pogledajte izvrstan ironični članak: Imaš dva svjedoka, dobiješ bebu. Udruga "Roda" najavila je ustavnu tužbu. Meni se kao laiku čini da se radi o očitom narušavanju načela ravnopravnosti.

Ostala je pak zabrana zamrzavanja zametaka. O čemu se tu radi pojasnila je bloger lolina u komentarima uz moj jučerašnji članak:

Čini mi se da mnogi kada čuju "zamrzavanje " u glavi imaju sliku bebe u kockici leda ;) . Zamrzavanje se vrši 2. dan nakon aspiracije jajnih stanica i transfera 3 oplođene stanice u tijelo žene . U tom periodu zameci su najčešće 2-4 stanični . Ovim zakonom će se višak / od 3 bacati ,a u slučaju neuspjeha cijeli postupak ponavljati . Embriolog ne može odrediti koje će se 3 stanice oploditi , oni u postupak stavljaju sve ( može ih biti i 15) i tek tada bira one s najboljim izgledima za daljnje razvijanje . . .Laički rečeno medicina ovdje ima ulogu jajovoda , a sve ostalo je u Božijim rukama .

Slika desno: Tatjana i Alfred Kniewald, pioniri na području reprodukcijske biologije.

Neki su se neobavješteni u ovoj diskusiji pozivali na to da je Darko Milinović ginekolog, pa valjda zna o čemu se radi. Međutim, većina struke je protivnog mišljenja. Pogledajte stavove stručnjaka za medicinski potpomognutu oplodnju Alfreda Kniewalda.

Post je objavljen 17.07.2009. u 23:36 sati.