Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/allein

Marketing

Emmy 2009

Izašle su nominacije za Emmy ove godine, možete vidjeti na:

http://www.imdb.com/features/emmys/2009/nominations

Pošto sam dobar dio ovih serija pratio, preko torrenata, jelte, našao sam shodnim dati i ja svoje glasove. Ili barem nabrojati favorite, po kategorijama. Nije da će se baš mene slušati (šteta!), al bar neka satisfakcija.

Po kategorijama to ovako izgleda:

Outstanding Comedy Series
"Entourage" (2004)
"Family Guy" (1999)
"The Flight of the Conchords" (2007)
"How I Met Your Mother" (2005)
"The Office" (2005)
"30 Rock" (2006)
"Weeds" (2005)

Od navedenih komedija nisam pratio Entourage i Flight... te nešt malo Office tako da ne mogu za njih reći da li su i koliko kvalitetni. Od ostalih, koje pratim i gledam, moj glas bi definitivno išao za 30rock - rijetko dobru seriju koja ismijava TV business tj. proizvodnju humorističkih tv showova. Na drugom mjestu bi definitivno bio Family Guy, uvrnuta animirana serija naspram koje su Simpsoni prava kamilica. Nikad ne znate kakvu gadost će napraviti, a što im se pada na pamet, ajme....Weeds su mi se prilično srozali, postaju sve lošiji, nadam se samo da neće otići prenisko, da će završiti seriju prije nego postane prenaporna za gledanje.

Outstanding Drama Series
"Big Love" (2006)
"Breaking Bad" (2008)
"Damages" (2007)
"Dexter" (2006)
"House M.D." (2004)
"Lost" (2004)
"Mad Men" (2007)

Ovdje je konkurencija malo žešća, iako i ovdje ima serija koje nisam pratio (Breaking Bad, Damages, Mad Men), ali zato mogu govoriti o ostalima. Lost i dalje pratim, makar mi se čini da su i oni malo pretjerali, s misterijama i zavjerama, nagurali su i putovanje kroz vrijeme i paradokse, malo se u tom cijelom ćušpajzu problem i snaći. Trebali bi gledati to nekako elegantno završiti, ako je to još moguće, i da smisleno ispadne. House je lik koji unatoč tome što je superantipatičan, ima mnogo fanova i simpatizera, ljudi gledaju seriju ako ne iz nekog drugog razloga, zato što žele vidjeti što će sljedeće napraviti, kakvu psinu ili nepodopštinu. Medicinski slučajevi su isto zanimljivi, a živost (ostalih) likova tu pomalo pati, jasno je da su samo supporting cast. Dexter je isto bio fenomenalan, 'totalno drukčiji od drugih', i dalje uspješno hoda na liniji otkrivanja svojih ubilačkih sposobnosti. No moj osobni favorit ovdje je Big Love - totalno neobična serija o mormonskoh poligamijskoj obitelji. Sama premisa serije - vlasnik lokalnog "Peveca" je mormon s tri žene i 7ero (?) djece, s neraščišćenim odnosima s lokalnim moćnicima - je dovoljna da zainteresira. Treća sezona je bila napeta, s hrpom događanja koje se odvijaju usporedo (traženje mormonskih pravih pisama, udvaranje četvrtoj ženi (Srpkinji), odrastanje kćerke....); to je ujedno i mali problem sa serijom - jednostavno se previše toga dešava, oni ne mogu imati jednostavan i lagan dan. Ok, to je serija i mora biti stalno zanimljiva i napeta, ali nekad je jednostavno previše toga.
Svejedno, moj glas bi ovdje svakako išao za njih, drugi izbor bi bio Lost, treći House.

Outstanding Lead Actor in a Comedy Series
Alec Baldwin for "30 Rock" (2006)
Steve Carell for "The Office" (2005)
Jemaine Clement for "The Flight of the Conchords" (2007)
Jim Parsons for "The Big Bang Theory" (2007)
Tony Shalhoub for "Monk" (2002)
Charlie Sheen for "Two and a Half Men" (2003)

Hm, vidim da se ovdje uvukla serija Big Bang Theory, sitcom o geekovima, koji svojim karikiranim prikazom šmokljana daje ipak točnu sliku o njima. Iako glavni lik Sheldon ima potencijala za psihijatrijsko promatranje, svi trpe njegove ispade i quirkove, što pokreće ustvari cijelu seriju. Gluma je kvalitetna, iako mi se sve manje sviđa premisa...No ovdje bi moj glas išao za Aleca Baldwina, koji nevjerojatno dobro prikazuje CEOa tv postaje tj. zaposlenika General electrica zaduženog za tv i mikrovalne pećnice koji šefuje na tv postaji. Hrpa je stvari koje mu se događaju, a Alec dobro prikazuje lukavog, prepredenog oportunistu i karijeristu (republikanca), naravno, do točke ismijavanja i prikazivanja 'kako su svi oni takvi'. Možda i jesu, ali je Alec ujedno i komičan....

Outstanding Lead Actor in a Drama Series
Simon Baker for "The Mentalist" (2008)
Gabriel Byrne for "In Treatment" (2008)
Bryan Cranston for "Breaking Bad" (2008)
Michael C. Hall for "Dexter" (2006)
Jon Hamm for "Mad Men" (2007)
Hugh Laurie for "House M.D." (2004)

Ovdje su u igri neke serije koje ne pratim pa nisam baš mjerodavan. Između Michaela C. Halla i Hugh Lauriea ipak navijam za Michaela i njegovog Dextera. Michael ima sposobnost da hladnokrvnog serijskog ubijicu prikaže simpatičnim i ponekad nespretnim, komičnim, što ga čini i privlačnim. Hugh je stari lisac i sigurno će dobiti još kojeg Emmya, bilo za ekscentričnog dr. Housea, bilo za koju drugu ulogu.

Outstanding Lead Actress in a Comedy Series
Christina Applegate for "Samantha Who?" (2007)
Toni Collette for "United States of Tara" (2009)
Tina Fey for "30 Rock" (2006)
Julia Louis-Dreyfus for "The New Adventures of Old Christine" (2006)
Mary-Louise Parker for "Weeds" (2005)
Sarah Silverman for "The Sarah Silverman Program." (2007)

Jesam li već spomenio da je 30 rock super serija? Nisam? Mislim da ću ponoviti :) U ovoj kategoriji moj glas ide za Tinu Fey, kao idejnu kreatoricu i glavni scenaristicu ove serije, koja simpatično prikazuje...hm..pa valjda samu sebe, direktoricu komičnog tv-showa, radoholičarku, nesretnu u ljubavi, nespretnu osobu koja voli jesti i umara se nakon 5 koraka na traci (unatoč tome, prava je mršavica). U paru s Alecom Baldwinom (šef), čini cijeli show upravo urnebesnim. Mary Louise Parker od svog lika uspjeva napraviti krhku kućanicu koja silom prilika čini razne stvari, čak na granici da i ne budu komične. Ona ima malo ozbiljniji pristup, skoro dramski. Nezgodno je što je njezina serija smještena u comedy section; njezin lik je ipak malo ozbiljniji i tako ga shvaća i Mary-Louise - njezin prikaz je dramski, ozbiljan u izvedbi....

Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series
Jon Cryer for "Two and a Half Men" (2003)
Kevin Dillon for "Entourage" (2004)
Neil Patrick Harris for "How I Met Your Mother" (2005)
Jack McBrayer for "30 Rock" (2006)
Tracy Morgan for "30 Rock" (2006)
Rainn Wilson for "The Office" (2005)

Pravi znak kvalitete serije 30 rock se može vidjeti u ovoj kategoriji - čak 2 glumca iz te serije su nominirana. Svaki od njih prikazuje lika osobenjaka (Tracy je ocvala crnačka zvijezda s idejom da je diva, a Jack glumi tipičnog farmboya s mitskog američkog Midwesta u velikom gradu). Oba lika imaju svojih čari i privlačnosti, ja pak ovdje navijam za Neil Patrick Harrisa - Barneya iz serije Kako sam upoznao vašu majku. Neil prikazuje lika kojeg volimo mrziti, ženskara kojeg nije puno briga za svoje prijatelje i njihove osjećaje (često se ne možemo ne upitati zašto ga ipak trpe i imaju u društvu). No on je ipak jedan od 'pokretača' u seriji, a ponekad ispada i zanimljiv, a nadasve je zabavan. Ne mora značiti da nam se kao lik mora svidjeti no glumcu se mora odati priznanje da ga dobro glumi.

Outstanding Supporting Actor in a Drama Series
Christian Clemenson for "Boston Legal" (2004)
Michael Emerson for "Lost" (2004)
William Hurt for "Damages" (2007)
Aaron Paul for "Breaking Bad" (2008)
William Shatner for "Boston Legal" (2004)
John Slattery for "Mad Men" (2007)

Tko je gledao BL, znat će zašto glas ide Christianu Clemensonu za lik Jerry Espinsona. Iako ne znam za ostale (osim za Michalea Emersona), svakako bih volio da Christian dobije priznanje za glumu ovog teškog lika, izmučenog bolešću, nesigurnosti, promjenama raspoloženja i persona. Nekoliko sezona u Bostonu nas je nasmijavao i izazivao suosjećanje.

Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series
Kristin Chenoweth for "Pushing Daisies" (2007)
Jane Krakowski for "30 Rock" (2006)
Elizabeth Perkins for "Weeds" (2005)
Amy Poehler for "Saturday Night Live" (1975)
Kristen Wiig for "Saturday Night Live" (1975)
Vanessa Williams for "Ugly Betty" (2006)

Koliko god to smiješno izgledalo, moram priznati da pratim američku verziju Ugly Betty. Da, istina je. U ovoj konkurenciji (znam sve osim jedne glumice), izabrao bih Vanessu Williams za nagradu, za svoj prikaz bezdužne ženske aždaje, direktorice koja želi preuzeti kontrolu 'no matter what'.

Ima tu još nekoliko kategorija, ali su uglavnom u kategorijama koje me ne zanimaju/ne pratim pa ih ni ne želim komentirati. Neka ostanu otvorene pa tko dobije, nek mu je sa srećom.

Dodjele su dosta daleko, 20. rujna ove godine, vidjet ćemo do onda da li su mi favoriti šta dobili.

Post je objavljen 17.07.2009. u 17:20 sati.